V prostoru Doupovských hor na hranici Ústeckého a Karlovarského kraje se rozvinula vojska NATO. Útočí na ně letadla nepřítele, protivzdušné jednotky ze šesti států aliance jsou v pohotovosti. Letící stroje sledují radary, předávají data do řídícího střediska. To rozhodne, zda fiktivního nepřítele sestřelí svými zbraňovými komplety Češi, Slováci nebo třeba Američané.

To je námět dvoutýdenního cvičení, které právě v Evropě probíhá. Jde o jedno z největších letošních cvičení protivzdušných sil v rámci NATO. Zapojeno je do něj 2200 vojáků z deseti členských států aliance. Taktické cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany s názvem Tobruq Legacy 2017 souběžně probíhá na území České republiky, Litvy a Rumunska. V Česku se cvičí hlavně ve vojenském prostoru Hradiště v Doupovských horách. Celému cvičení velí Američané, hlavní řídící středisko je v Rumunsku.

Vystřelená protiletadlová střela nad Doupovem.
Češi, Slováci, Litevci, Maďaři, Američané. Vojáci cvičí na Doupově

Cvičení se účastní vojáci z České republiky, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Velké Británie a USA.

Přímo na českém území cvičí přes pět set vojáků z šesti aliančních států - ČR, Litvy, Maďarska, Slovenska, Velké Británie a USA. Většina jednotek je rozmístěna právě ve vojenském prostoru Hradiště. „Cvičíme na Doupově se zbraňovými komplety krátkého dosahu. K simulaci vzdušného nepřítele nám slouží letadla a vrtulníky. Jde o české a maďarské gripeny, české L 159, americké vrtulníky Apache nebo naše Mil Mi-24,“ vysvětlil podplukovník Jaroslav Daverný, který řídí výcvik v České republice. Vyvrcholením celého cvičení budou dvoudenní ostré střelby v příštím týdnu. Střílet se bude ostrou municí na světelné nebo cvičné letící cíle.

Na Doupov přijelo široké spektrum protiletadlových systémů. Čeští vojáci cvičí s protiletadlovými raketovými komplety RBS-70 a S-10M. Slováci se do cvičení zapojili s protiletadlovými komplety Igla, Maďaři s komplety Mistral a Američané se systémy Avenger. Litevci používají obdobně jako Češi protiletadlové systémy RBS-70. „Jedním z cílů cvičení je sladit a propojit všechny ty systémy,“ vysvětluje Jaroslav Daverný.

Ostré střelby minometné baterie v Doupovských horách.
Doupov je v permanenci. Jedno velké cvičení skončilo, druhé se chystá

Jde o zbraně, které mají dosah jen několik kilometrů. Pokud se vojáci netrefí na cíl, střely, než přeletí Doupov, buď spadnou, nebo se samy zničí. V Litvě, kde se střílí nad Baltské moře, mohli Američané nasadit i známé rakety Patriot. Ty se staly známými během války v Zálivu, kde sestřelovaly irácké rakety mířící na Izrael.

Při ostrých střelbách se vzdušný prostor nad Doupovem uzavře. „Je na to určený člověk, který je za to zodpovědný. Ten se může dovolat přímo všem pilotům. Navíc trvale běží komunikace mezi námi a civilním letovým řízením. Pokud se někdo přece jen dostane do našeho prostoru, střelby se zastavují,“ ubezpečil Jaroslav Daverný.

Letos jde o třetí ročník cvičení. „Podobné cvičení proběhlo již v roce 2015 na území České republiky a o rok později na Slovensku,“ přiblížila kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic, který na cvičení českou armádu zastupuje. Příští rok by cvičení měli organizovat Maďaři, v dalším roce pak Poláci.