Alej tvoří 91 listnatých stromů a 65 keřů. Na jejím začátku byla symbolicky vysazena také moruše černá vypěstovaná z roubů moruše, kterou Nicholas Winton v roce 2014 věnoval Botanické zahradě v pražské Troji.

„Trasa stezky nebyla vytyčena náhodně. Historicky tudy vedla polní cesta; jedna z mnoha, které dříve obklopovaly naši ves a lidé si jimi zkracovali své pochůzky. Krajina v té době byla díky husté síti polních cest mnohem prostupnější, lépe zadržovala vodu a díky stromům lemujícím cesty bránila erozi půdy. Nyní je devastovaná intenzivním zemědělstvím na obřích lánech polí. Naše alej právě takovýto lán rozdělí na menší, a tak bude dělat radost nejen nám lidem, ale prospěch z ní bude mít i příroda,“ vysvětlila zastupitelka Račiněvsi Romana Zelenková.

Mnoho obstarají stroje, lidé jsou tu ale také podstatní.
Tatranky, esíčka, tucky. Sušenky z Lovosic jdou i do Anglie a na Blízký východ

Slavnostní výsadby se mimo jiné účastnil i syn Nicholase Wintona Nick, britský a izraelský velvyslanec a další významné osoby.

Náklady na vybudování aleje se pohybují okolo jednoho milionu korun. Projekt byl financován díky grantovému programu Nadace Partnerství a je spolufinancován Státním fondem životního prostředí. Přispěli také individuální dárci ve veřejné sbírce a partneři iniciativy Sázíme budoucnost.