Zdroj: Deník„Měla jsem kvůli nim ruce samý puchýř, protože je to kompletně ruční šití. Něco takového se nedá dělat na stroji,“ přiblížila výtvarnice, která tvoří v domku v Nové Vsi. Ta patří k Hoře Sv. Šebestiána. „Sešít to, vycpat, nastříkat barvami a prošít ještě dvakrát, to byla fuška. Průběžně jsem s obrem procházela dveřmi, abych zjistila, jestli se do nich stále ještě vejde a dokážeme ho odstěhovat,“ poznamenala s úsměvem.

Vůbec nejraději ale tvoří draky, jejichž hlava se nasazuje na ruku, aby s ní bylo možné hýbat a otevírat zubatou tlamu. Draci jsou to všeho druhu. Milí s průzračnýma očima, kteří se vejdou do náručí a žádají si je děti, i temní s rohy a démonickým pohledem. Ti mají dva až tři metry i více a ovíjejí se kolem těla svého nositele. Právě na nich Pavlína pracuje nejraději a při tvorbě nehledí na čas. „Dělám je do nejmenšího detailu, opravdu si je užívám,“ přisvědčila.

Dračí hlavy vyrábí ze speciální lehčené hmoty podle originálního postupu, který sama vyvinula. Těla šije z pružné látky a pro maximální dojem povrch barví metodou airbrush. Sama si dělá i návrhy, jak by měl drak vypadat. S tímto typem tvorby přitom většinu života neměla nic společného. Vystudovala zootechniku a následně se živila malováním obrazů a provozováním vlastní reklamní agentury. Maňásky tvoří poslední tři roky.

Cesta k rašelinovému Černému jezeru.
OBRAZEM: Lesy, park, kamiony. Prohlédněte si s námi Horu sv. Šebestiána

Temné draky si u ní objednávají hlavně herci a kejklíři, kteří s nimi jezdí na kulturní akce. „Také si je žádá zvláštní skupina lidí, která považuje draky za své totemové zvíře. Představuje jejich duchovní zobrazení. Přicházejí a mají naprosto jasnou představu, jak by měl drak vypadat, kolik má mít rohů, jaké šupiny a jestli má být agresivní nebo přátelský. S drakem pak chodí v podstatě jako se svým mazlíkem,“ zmínila.

Milé fantasy draky pak žádají nejčastěji rodiče a školky. Vybrat si ale mohou i z další škály pohádkových zvířat, například vesmírných tygřích mláďat, psíků nebo jednorožců. Maňásci totiž slouží jako výborný prostředek při výchově, vzdělávání nebo k logopedickým účelům. „Maminky a učitelky s jejich pomocí vyprávějí pohádky nebo žádají o nějakou pomoc v domácnosti. Děti reagují lépe, než když jim to řeknou sami dospělí,“ poznamenala výtvarnice. Obzvlášť cenným pomocníkem je maňásek také při práci s dětmi s poruchou autistického spektra.

Pavlína Chládková je zřejmě jedinou specialistkou na tvorbu fantasy maňásků v Česku. Objednávek má téměř na rok dopředu. Jako tvůrkyně je rovněž pozvaná na prestižní soutěž Doll Prague, která je zaměřená na profesionální umělecké panenky, medvídky a loutky a koná se v pražském paláci Lucerna.