Majitele ale donutily prodat všechen náklad za cenu běžnou stát a kraj za asistence celníků a policie. Podíl roušek, který připadl kraji, už je mezi uživateli.

Jak vyplynulo z vyjádření ministerstva vnitra, kolem sto tisíc ochranných prostředků na obličej bylo darem Červeného kříže z čínského města Qing Tian provincie Zhejiang krajanům v Itálii. „Ministerstvo vnitra vyjádřilo lítost nad tímto nedorozuměním a s provincií Zhejiang se dohodne na způsobu vyřešení celé záležitosti,“ reagoval ministr vnitra Jan Hamáček. Jako první o tom informoval Deník N.

Pohled na skladovací halu, kde celní úřad zabavil zásilku ochranných roušek a respirátorů.
V Lovosicích našli 680 tisíc roušek a respirátorů, většina může zůstat v kraji

Úterní „úlovek“ na území kraje obsahoval celkem kolem 700 tisíc pomůcek pro ochranu obličeje, které jejich majitelé deponovali v jedné lovosické průmyslové hale. Důvodem jejich zestátnění bylo údajné handrkování majitelů o cenu se státem. Až vnitru došla trpělivost a dalo pokyn ho vzhledem k nouzovému stavu zabavit, aby zabránilo hrozícímu vývozu do zahraničí.

Zboží zabavovali zástupci Ústeckého kraje a jeho úřadu. Měli u něj být jeden Čech a jeden cizinec. „Pánové bez problémů otevřeli sklad a tam jsme společně s policií a celní správou vstoupili,“ popsal ve středu hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Vnitro si pak do Prahy odvezlo v dodávkách kolem 300 tisíc kusů prostředků. Zhruba 400 tisíc jich zůstalo v regionu. Kraj je poté redistribuoval zdravotníkům, obcím a složkám integrovaného záchranného systému.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník