Půjčovny ve stanicích Děčín hlavní nádraží, Lovosice, Ústí nad Labem hlavní nádraží, Litoměřice město, Louny, a Rumburk budou otevřené do 31. října 2018. Novinkou letošního roku je možnost zapůjčení koloběžek v Děčíně. Kola lze vrátit také ve stanici Žatec.

"V půjčovnách v Ústeckém kraji jsou k dispozici horská a trekingová kola v pánské i dámské verzi, v Děčíně a Ústí nad Labem také elektrokola, dětská kola a koloběžky," doplnila mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Zákazník se s kolem vypůjčeným od ČD nemusí vracet na místo startu svého výletu. Na vybraných tratích přepravuje vypůjčené kolo zdarma, může svůj cyklovýlet kombinovat s pěší turistikou a využít bezplatné úschovy v určených stanicích.

Motorový vlak Českých drah RegioShark
Dráhy nakoupí vlaky za 20 miliard, chtějí si udržet krajské kontrakty

"Zájemcům nabízí dopravce kvalitní kola s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu, předložit dva osobní doklady (občanský, řidičský průkaz nebo např. In Kartu ČD), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci," vysvětlila Pistoriusová.

Zákazníci Českých drah, kteří jsou zaregistrovaní do věrnostního programu ČD Body, si mohou vyzvednout za 50 bodů voucher k bezplatnému jednodennímu zapůjčení jízdního kola.

Ilustrační foto.
Na Prahu vlak v noci nevyjede. Ministr Ťok náhradu za zrušený noční spoj odmítl

Také v letošní sezóně je síť cyklopůjčoven ČD dostupná ve všech krajích České republiky. Národní dopravce nabízí celkem 91 půjčoven. Veškeré informace o půjčovnách i přepravě kol ve vlacích ČD jsou k dispozici na www.cd.cz/cdbike.

Půjčovny kol ČDV roce 2017 si zákazníci vypůjčili v celé síti půjčoven ČD 9 222 kol, ve srovnání s rokem 2016 je to o 1 154 výpůjček více. Mezi nejúspěšnější patřila už třetím rokem půjčovna v Praze-Smíchově, kde bylo za období duben až říjen zapůjčeno přes 900 kol. Tradičně největší zájem je v Jihočeském kraji (2 425 kol) a v Jihomoravském kraji (1 083 kol). V Ústeckém kraji ČD zaznamenaly 328 výpůjček, nejvíce v Ústí nad Labem (118 kol a 23 koloběžek) a v Děčíně (106 kol).