Kdo má doma chrápajícího manžela (apnoe trpí dvakrát více muži, než ženy), tak asi ví, o čem je řeč. Svaly v oblasti krku při hlubokém spánku ochabnou, čímž dochází k zúžení dýchacích cest a ty kladou proudícímu vzduchu větší odpor. Jejich měkké části se rozechvějí a nepříjemné noční „řezání dříví motorovou pilou“ je na světě. Jsou možná ženy, kterým partnerovo chrápání nevadí. Paní Vlasta k nim ale rozhodně nepatří.

PŘÍZNAKY SPÁNKOVÉ APNOE

Pokud u sebe objevíte alespoň dva z následujících symptomů, je pravděpodobné, že trpíte spánkovou apnoe a měli byste navštívit lékaře:
- hlasité a chronické chrápání
- pocit dušení ve spánku
- únava a spavost i po dlouhém spánku
- pocit, že máte ráno sucho v ústech či naběhlý krk
- ranní bolest hlavy
- probouzení uprostřed noci bez zjevného důvodu
- potíže s koncentrací a pamětí
- náladovost, podrážděnost nebo depresivní pocity

„Většinou se snažím mlaskat, což ale vede jen k chvilkovému klidu. Po krátké době se noční „motorovka“ znovu rozjede,“ popisuje každonoční situaci. „V lepším případě je chrápání jen kosmetickým problémem. V tom horším ale představuje příznak závažného onemocnění - syndromu spánkové apnoe. Při něm člověk během spánku v určitých intervalech přestává na několik sekund dýchat, takže se vlastně dusí,“ říká Petr Jirák, primář Oddělení otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku v Nemocnici Na Homolce. A to je případ i Petra, partnera paní Vlasty.

„S usínáním nemám problém jako většina lidí, kteří trpí spánkovou apnoe,“ svěřuje se Petr. Ve chvíli, kdy se spánek prohloubí, ovšem přestane v určité fázi dýchat. Tato takzvaná apnoická pauza může trvat desítky sekund, ale třeba i minutu.

Probouzí se úplně vyčerpaný

Lidský organizmus je ovšem naštěstí vybaven obrannými reflexi a proto, když zjistí, že má dotyčný v krvi málo kyslíku, částečně ho probudí a on se s obrovským zachrápáním nadechne. Obvykle o tom ani neví a spí dál.

Správně by se vejce měla skladovat špičkou dolů
Patří vejce do lednice? Většina Čechů je dává na špatné místo

Jakmile však usne znovu hlubším spánkem, situace se opakuje. Během noci k ní dojde mnohokrát, takže o kvalitním spánku a odpočinku nemůže být ani řeč. „Většina pacientů trpících syndromem spánkové apnoe přes den pociťuje únavu. Stěžují si i na další příznaky, jako jsou zvýšená denní spavost, snížená psychická i fyzická výkonnost, nesoustředěnost, nervozita, bolesti hlavy, deprese či sexuální potíže,“ vysvětluje Jirák.

Existují dva typy nemoci. Centrální typ, kdy mozek ve spánku zapomíná vysílat signály dýchacím svalům, aby pracovaly, je poměrně vzácný. Má ho zhruba pět procent všech postižených. Většinu případů onemocnění tvoří takzvaný obstrukční syndrom, kdy proudění vzduchu brání překážka v dýchacích cestách. A může jich být celá řada. Patří sem zhoršená nosní průchodnost, zúžení dýchacích cest v oblasti krčních mandlí a patra nebo zúžení v oblasti kořene jazyka. Potíže mohou způsobovat i zvětšené nosní nebo krční mandle.

Hrozí dokonce i smrt

I když únava není nic příjemného, mnohem horší je to, že opakovaný pokles hladiny kyslíku vede k tělesným změnám, které mohou způsobit závažné onemocnění. Dechová zástava totiž zatěžuje srdce, zvyšuje krevní tlak a srdeční tep. Tím dochází ke zvýšenému vylučování stresových hormonů, které mohou způsobit zánětlivé procesy. V důsledku toho všeho hrozí riziko vysokého tlaku nebo infarktu. Může to znít děsivě, ale i náhlá smrt je skutečným „vedlejším účinkem“ spánkové apnoe. Osoby se závažnou spánkovou apnoe mají totiž celkově třikrát vyšší riziko úmrtí než lidé, kteří apnoe netrpí.

RIZIKOVÉ FAKTORY U SPÁNKOVÉ APNOE

Obezita: Obézní lidé podstupují čtyřikrát větší riziko, že se u nich onemocnění rozvine. Tukové usazeniny v horních cestách dýchacích mohou k rozvoji onemocnění přispět.  
Větší obvod krku: U lidí se silnějším krkem je riziko vyšší. U mužů se zvyšuje s obvodem krku 43 cm a více, u žen s obvodem krku 38 cm a více. 
Zúžení dýchacích cest: Může být zděděné nebo se zúžit zvětšením mandlí.
Věk: U starších lidí se spánková apnoe objevuje častěji.
Rodinná historie: Pokud někdo v rodině trpí apnoe, je i u blízkých pokrevních příbuzných větší pravděpodobnost rozvinutí onemocnění. 
Alkohol, drogy, sedativa: Užívání těchto substancí způsobuje uvolnění svalů v krku. 
Kouření: Kuřáci podstupují třikrát větší riziko, že je postihne obstruktivní spánková apnoe. Kouření způsobuje zánětlivé procesy v krku a zadržování vody v horních cestách dýchacích. Pokud přestanete kouřit, riziko klesá.
Ucpaný nos: Pokud máte potíže s dýcháním nosem např. z důvodu alergie či anatomických dispozic, pak je riziko, že se u vás rozvine spánková apnoe, vyšší.  

Co pomůže, pokud trpíte apnoe

Příznaky apnoe se mohou zlepšit, pokud při nadváze shodíte byť jen pár kilo. Jestliže spíte na zádech, gravitace tlačí tkáně v krku směrem dolů, kde je větší pravděpodobnost, že zablokují vaše dýchací cesty. Proto spěte raději na boku, čímž zprůchodníte hrdlo. Existují dokonce speciální polštáře na spaní na boku.

Odpor k mytí nádobí mívá kořeny v dětství.
Nevábné zbytky a špinavá voda. Mytí nádobí je moje fobie, svěřuje se žena

Léčba závisí od závažnosti onemocnění. V lehčích případech navrhnou lékaři pouze změnu životního stylu. U těžších případů se přistupuje ke speciálním přístrojům, které mají pomoci pacientovi v noci dýchat. Budete možná potřebovat přístroj CPAP, ústní pomůcku nebo dokonce polohovací zařízení, které vás přiměje spát na boku místo na zádech. V některých případech představuje řešení také operace. Patří sem například plastika nosní přepážky, odstranění mandlí, či plastika patrového čípku a měkkého patra.

Autor: Jindra Pelikánová