Doležal podle verdiktu soudu podvedl tři desítky žen, ze kterých vylákal celkem 18 milionů korun. Svým partnerkám napříč celou republikou sliboval společnou budoucnost včetně splacení peněz, které mu půjčily. Nic z toho se ovšem nestalo, pouze některým vrátil malou část finančních prostředků.

Soud poslal českého Don Juana do věznice s ostrahou. Současně některým poškozeným částečně přiznal náhradu škodu, jiné odkázal na civilní řízení. Rozsudek není pravomocný, Doležal si ponechal lhůtu pro odvolání, státní zástupce se na místě odvolal. 

Případy se odehrály v letech 2009 až 2017, jako první oznámila případ žena z Děčína. Půjčované částky se pohybují v desítkách až stovkách tisíc korun. Jedna z žen Doležalovi podlehla natolik, že mu půjčila dokonce 2,6 milionu korun.

Sňatkový podvodník Jaroslav Doležal stojí před senátem krajského soudu v Ústí nad Labem.
FOTO: Sňatkový podvodník napálil 32 žen, obral je o 18 milionů

Důvody, na co bývalý učitel a vězeňský dozorce peníze potřeboval, byly bohaté a současně lživé - úhrada výživného, ztráta peněz na školní výlet, koupě garážového stání, úhrada biologické léčby v souvislosti s nádorovým onemocněním, dopravní nehoda bratra či vstupenky na mistrovství světa v hokeji. V několika případech ženám dokonce nalhal, že mu zemřel otec a potřebuje peníze na jeho pohřeb. 

Ženy jeho pohádkám uvěřily. Před soudem všechny shodně uvedly, že je Doležal okouzlil a ony se tak do něj ve většině případů zamilovaly. Doležal všechny získané peníze prosázel v sázkách.

Některé z žen mu půjčovaly opakovaně. “Obžalovaný uváděl různorodé nepravdivé údaje, kterým poškozené uvěřily, a právě proto mu finanční prostředky půjčily. Pokud by uvedl pravý důvod, tedy použití peněz na své sázky, tak za této situace by mu poškozené nepůjčily,” řekl soudce Roman Felzmann.

Ženy Doležala považovaly za svého partnera. “Poškozené uvedl v omyl. Všem deklaroval trvalý partnerský vztah, který jim však v souvislosti s ostatními paralelními vztahy nemohl zajistit,” uvedl Felzmann.

Doležal zplodil celkem 11 dětí, několik z nich má právě i s podvedenými ženami. 

Obžalovaný bývalý novinář Martin Chlouba u ústeckého krajského soudu.
Zvrhlíka z Doubice poslal soud za vraždu dívky na 19 let do vězení