Dealery se podařilo chytit i fingováním zájmu o drogu policisty v utajení. K domluvám tohoto obchodu či předávce došlo v kasínu v Teplicích i tamním obchodním centru Fontána nebo v ústeckém nákupním komplexu Forum. Obžalovaným hrozí roky vězení. Trest až 18 let vězení by mohl dostat dealer, který měl drogou přivést jednomu uživateli smrt.

K prodeji drog docházelo doslova „za humny“. „Na různých místech Ústeckého kraje, zejména v Ústí nad Labem, s úmyslem získat finanční prostředky, bez příslušných povolení, se podíleli na obchodu s omamnou látkou heroin,“ uvedla o obžalovaných státní zástupkyně. Prodaných drog měly být spousty. „Celkem došlo k prodeji nejméně 1187,45 gramu heroinu a 540 mililitrů metadonu,“ přiblížila státní zástupkyně.

Prodejem heroinu při nákupní ceně 550 korun za gram a prodejní ceně tisíc korun za gram heroinu měl vzniknout zisk v celkové výši nejméně 534 325 korun.

Ilustrační foto.
Opilec po cestě z Novosedlic do Teplic propichoval pneumatiky

Jeden z obžalovaných navíc podle státní zástupkyně dávku dodal i muži, který byl na metadonu a navíc pil alkohol. A to je smrtící koktejl. Drogově závislého, který si injekcí heroin aplikoval loni 17. března v ústeckém hotelu Bohemia, druhý den u něho doma nalezli mrtvého. „Smrt nastala v příčinné souvislosti s aplikací omamné látky heroin a obviněný takto jednal, ačkoliv s ohledem na obecné znalosti i svoje zkušenosti s drogami, jakož i znalost osobního života poškozeného věděl, že v případě užití omamné látky heroin může dojít k intoxikaci a následné smrti,“ upozornila státní zástupkyně. Příbuzní zemřelého kvůli tomu požadují po obžalovaném statisíce korun jako náhradu nemajetkové škody.

Přes soudem v pondělí vypovídal obžalovaný Radek F. V roce 2015 prý onkologicky onemocněl, soudkyni to doložil lékařskými zprávami. „Byl jsem psychicky na dně, dva roky jsem chodil po doktorech. Pak přišla nabídka z ciziny ohledně drahých léků. Neměl jsem na ně prostředky, potřeboval jsem si zajistit finanční hotovost, způsobem prodeje drog,“ uvedl obžalovaný. Připustil, že v té době hrál také poker v kasinu. Díky tomu si prý vydělal na drogy. Ty odebíral od jakéhosi Vietnamce. „Neznal jsem ho, neměl jsem na něj ani telefon,“ tvrdil muž.

Za ohrádkou stála také obžalovaná Libuše B., která měla s dealery spolupracovat. Svého jednání zalitovala s tím, že dál využije práva nevypovídat. „Ač nevypovídáme, tak toho litujeme,“ upřesnil obhájce ženy.

Ilustrační foto
Muž z Teplic chtěl utéct policejní eskortě. Zastavil ho až varovný výstřel