„Muž, který už byl v minulosti šestkrát odsouzen, vlezl na zahradu u domu v Dubí, kde měl majitel zaparkované vozidlo. Z palubní desky odmontoval rádio a připravil si i nějaké další věci, které chtěl z auta ukrást. V kabině ale usnul,“ uvedl mluvčí policie Daniel Vítek.

Budíček dali spáči až přivolaní policisté a rovnou z místa činu ho odvezli na služebnu. Tam se ukázalo, že auto v Dubí nebyl v posledních dnech jeho jediný zlodějský cíl. Minulý týden ukradl v Trnovanech z nezamčeného vozidla pracovní bundu a peněženku s doklady a platební kartou, se kterou pak několikrát zaplatil cigarety a potraviny.

Tři dny na to prošel nezamčenými vrátky na zahradu u rodinného domu v Dubí, kde vzal z přepravky jedno pivo. Poté se vloupal do dřevěné kůlny na zahradě, ze které odcizil kotoučovou a motorovou pilu, prodlužovací kabel a zpětné zrcátko. V noci z pátku na sobotu podle Vítka vnikl v Proboštově na vrakoviště, kde si ke svému autu nanosil různé součástky. Protože ho ale někdo vyrušil, tak z místa utekl s prázdnou.

Na fotografii jsou žáci ze ZŠ Plynárenská, Teplice, 1. třída paní učitelky Lenky Kristové, asistentky Andrea Medzanská a Jana Adamová.
Nenávistné komentáře. Kauza prosetických prvňáčků se vrací k soudu

Jeho zlodějina pokračovala i v dalších dnech. V sobotu v podvečer vlezl na dvorek u domu v Dubí, kde si vyhlédl elektrokolo, se kterým odjel pryč. Užíval ho až do pondělí, kdy ho přímo na ulici chytili policisté. Předtím ještě stihl vykrást auto v Krupce. Ze zavazadlového prostoru vyndal pět motorových pil, neměl je ale jak odvézt, proto si dvě schoval pár metrů od auta do křoví, další nechal ležet na silnici.

Podle policejního mluvčího zloděj poškozeným způsobil škodu přesahující částku 65 tisíc korun. „Protože na svobodě by s největší pravděpodobností páchal trestnou činnost i nadále, byl podán podnět k jeho vzetí do vazby, který soudce akceptoval,“ dodal policista. Muži hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Teplická policie v loňském roce řešila na 300 stovky případů krádeží vloupáním do objektů. Většinou to bylo do rodinných domů. V některých případech se odcizené věci snažili zloději udat v bazarech, tam je také policie objevila. Mnoho jich ale zloději prodávají přímo na ulici náhodným zájemcům.

Zatopený důl Barbora u Oldřichova na Teplicku.
Tropy táhnou k vodě. Koupací sezona je na Teplicku v plném proudu

Podobný případ, že by někdo usnul při krádeži přímo v autě, policisté na Teplicku v posledních 10 letech nepamatují. Nicméně jednoho spáče recidivistu v minulých letech na místě činu načapali. Před třemi lety na tísňovou linku policie zavolala žena s tím, že se na pozemku u jejich firmy v Teplicích nachází osoba, která má u sebe nůž.

Hlídka, která během několika minut dorazila na místo, zjistila, že přímo u dveří domu spí muž. Nedaleko od něj ležel zlomený nůž a povalovala se rozsvícená baterka. Poškozené byly vstupní dveře u firmy, ve kterých dokonce zůstala zaseklá část čepele. Dotyčného muže si policisté převezli na služebnu, kde se jim přiznal, že se chtěl v noci podívat dovnitř, jestli tam nemají něco cenného, co by mohl prodat.

Zmožen neúspěchem a především alkoholem, který předtím vypil, na místě usnul a vzbudil se až ráno, když přijela na místo přivolaná policie.

 

Antonínská pouť v Proboštově.
TIP NA VÍKEND: Proboštov zažije pouťové veselí