„Neznamená to ale, že policie má pochybnosti jenom o deseti projektech. Pod jedním skutkem může být shrnuto i více než deset prověřovaných projektů, u kterých vyšetřovatelé zjistili problémy. Neoprávněné čerpání dotací je prozatím zjištěno ve výši mezi 200 až 300 miliony korun," uvedl ústecký senátor Jaroslav Doubrava, který je s případem seznámený.

Dodal, že podle policejních zdrojů není ještě definitivně vymezena výše škody, respektive celková výše neoprávněného čerpání dotací. Vyšetřovací tým tuto částku stále upřesňuje.

„Základní problém, pro který je šestice obviněna, spočívá v tom, že projekt by schvalovacím procesem neprošel, kdyby nebyl zmanipulován, aby vyhověl všem podmínkám stanoveného schvalovacího procesu," uvedl Doubrava. Po Koudovi a Markvartovi zůstávají neobsazené jejich pozice ve veřejné správě.

Koudu, který byl prvním náměstkem hejtmanky, nikdo nenahradí. Markvartovo místo v čele dotačního úřadu ale asi ano. Kouda rezignoval na všechny své funkce. Na kraji na funkci zastupitele. „Zatím se jeho nahrazení nepřipravuje. Rada může pracovat i bez něho," řekl mluvčí kraje Zdeněk Rytíř. Skončil i ve výboru regionální rady a rezignoval i na post v představenstvu Krajské zdravotní.

Markvart zatím ředitelem úřadu stále je. „V co možná nejbližším termínu, zřejmě hned začátkem příštího týdne, svolám mimořádné zasedání výboru, na kterém bude odvolán," uvedl předseda výboru Jaroslav Komínek.