V příštích dnech bude u krajského soudu v Ústí soud s devětadvacetiletým recidivistou ze Slovenska, který přepadal seniory. Lupič je obviněn z loupeží, krádeží a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Může být odsouzen až na dvanáct let do vězení. Na soud čeká v litoměřické vazbě.

Kriminalisté zjistili, že má na svědomí celkem devět brutálních útoků. Nejmladší oběti je 66 let, nejstarší 90 let. Většinou zaútočil na seniory v ústeckém okresu, v jednom případě také v Úpici v okresu Trutnov.

ÚSTECKÉ ÚTOKY

Loupeže se odehrály od 22. prosince 2015 do 5. ledna 2016. Vyšetřování bylo podle vedoucího prvního oddělení krajské policie Martina Charváta složité, protože při pouličních loupežích zůstává minimum stop. „Došli jsme k závěru, že pachatel si vytipovává oběti v centru Ústí nad Labem, sleduje je v městské hromadné dopravě a poté, co vystoupí, je na příhodném místě přepadne," řekl Charvát.

U SOUDU BUDE PODRUHÉ

Lupič byl již v březnu 2011 odsouzen Okresním soudem v Ústí nad Labem mimo jiné i pro dvě loupeže na seniorech. Šlo o útoky zezadu. Vedle nepodmíněného trestu odnětí svobody v trvání 5 let, byl odsouzen rovněž k vyhoštění z České republiky po dobu 6 let, ale republiku neopustil.

Naopak 14. 11. 2015 odpoledne v Ústí nad Labem Klíše, v Alešově ulici, zaútočil na prvního ze seniorů. Celkem kriminalisté zjistili, že provedl devět loupežných útoků. K poslednímu došlo 5. 1. 2016 navečer, také v Ústí nad Labem Klíše.

POMOHLY KAMERY

Kriminalisté letos v lednu uvedli, že jim pomohl kamerový záznam, na kterém získali částečný popis pachatele. Proto policie provedla velký zátah v centru města, do kterého zapojila desítky kriminalistů v civilu.

K zátahu došlo 6. ledna letošního roku. „V 17 hodin vyrazilo několik desítek policistů a policistek do centra města. Podle fotografií, které jsme měli k dispozici, jsme se snažili natipovat člověka, který by tato loupežná přepadení prováděl," řekl vedoucí územního odboru Ústí nad Labem Vladimír Danyluk. Podezřelého policisté zadrželi nedaleko hlavního vlakového nádraží za půl hodiny.

V 17.20 hod. byl hlídkou Policie ČR před hlavním vlakovým nádražím v Ústí nad Labem kontrolován popisu odpovídající muž narozený v roce 1986. Policisté zjistili, že muž se na území ČR zdržuje neoprávněně, protože mu byl uložen trest vyhoštění.

Definitivní jistotu měli kriminalisté, když na základě příkazu Okresního soudu v Ústí nad Labem 8. 1. 2016 provedli domovní prohlídku v bytě lupiče. Byly zajištěny některé karty a průkazy obětí.

„V přípravném řízení se pachatel přiznal, ukázal nám i místa loupeží. Po sdělení obvinění na radu svého advokáta dále nevypovídal," uvedl Charvát.