Už v loňském roce odcizil z místnosti sloužící k uskladnění jízdních kol v suterénu panelového domu v Bílině, kde bydlí, jízdní kolo a koloběžku celkem za 11 tisíc korun.

Větší škodu ale pak nadělal své vlastní matce. Například jí vzal mobilní telefon, jehož vrácení podmiňoval vydáním peněz, jídla a pití. V jejím bytě už přitom nebydlel. Když mu matka řekla, že zavolá na policii a oznámí krádež, udeřil jí pěstí do hlavy a telefon jí hodil do obličeje. Koncem ledna se zachoval podobně, když po opakovaných neodbytných požadavcích na poskytnutí jídla, pití a hlavně peněz, pro které si přišel až k matce do práce, jí po cestě domů opět vzal mobil.

Minulý týden v noci se zase vrátil k bytu matky, a když mu otevřela, opět „prosil" o jídlo a pití. Poškozená ho pustila do bytu, když ale šla do kuchyně, odcizil jí z obývacího pokoje porcelánovou amforu v hodnotě dva a půl tisíce korun.

Policisté mladíka zadrželi a po obvinění zaslali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby, který soudce v sobotu akceptoval. Soud ho může poslat na čtyři roky do vězení. (dav)