Když si muž z Teplic strkal na místní poště papírové tisícovky do zadní kapsy u kalhot, netušil, že o ně za pár hodin přijde. Vyhlédla si ho totiž podnikavá žena.

Protože věděla, že má kapsy napěchované důchodem, vymyslela na bezdomovce lest. Počkala si, až přijde do svého přechodného příbytku v opuštěném garážovém komplexu.

Přisedla si k němu a začala ho objímat, jakoby by byla jeho známá. Než se z toho muž stačil vzpamatovat, byla pryč.

„Poté, co odlákala jeho pozornost, mu z kapsy vytáhla sedm tisíc korun. Z místa následně utekla,“ popisuje lest zlodějky Daniel Vítek z teplické policie. Prchající ženu zahlédli kamarádi dotyčného, kteří ji posléze popsali přivolané policii.

Ilustrační fotografie.
„Zabiju tě, když mi nedáš slíbené peníze,“ vyhrožoval syn matce

Ta zlodějku dopadla dva dny po krádeži. Při výslechu se bránila, že nikomu nic neukradla. Že peníze dostala za sexuální služby, které muži poskytla. „Důkazy a výpovědi svědků nasvědčují spíše pravdivosti výpovědi poškozeného,“ uvádí Vítek.

ZLODĚJI CÍLÍ NA SENIORY

Rozhodovat se bude v soudní síni. Pokud soudce potvrdí krádež, může jít téměř padesátiletá žena za svoji fintu s objímáním až na dva roky do vězení.

Podobné případy se stávají. Lidé, kteří si nechávají na poště vyplácet hotově důchod, jsou vyhledávanou cílovou skupinou zlodějů. Ti používají různé finty, aby se k penězům seniorů dostali.

„Řešili jsme několik takových případů,“ vzpomíná Jaroslav Jedlička, který má u teplické policie mnohaletou praxi.

Samostatně se ale počty podobných případů ve statistikách neevidují. Takzvaných prostých krádeží se loni na Teplicku odehrálo na osm stovek. Z toho sedmdesát bylo kapesních krádeží.

„V některých případech jdou zloději za svojí obětí třeba až do domu. A vrhnou se na ni na chodbě,“ popisuje Daniel Vítek.

Nebo využívají momentu překvapení. Což byl právě případ ženy, která si pro odvedení pozornosti vymyslela fintu s objímáním.

Ilustrační foto.
Strhl seniorce batoh a pak ho při útěku zahodil. Policie hledá svědky krádeže