Už od začátku se výpověď oznamovatele policistům nezdála příliš hodnověrná, nicméně poškozený na svých tvrzeních stále trval. V průběhu vyšetřování pak vyšlo najevo, že se skutek neodehrál tak, jak ho oznamovatel popsal. Byl proto předvolán k další výpovědi, při které se pod tíhou důkazů přiznal, že si loupež vymyslel. Propil totiž peníze ze sociálních dávek, které měl na uhrazení ubytovny, a protože měl strach, že když nezaplatí nájemné, z ubytovny ho vyhodí, vymyslel si přepadení. Po několika týdnech intenzivního vyšetřování tak byl případ odložen.

Bohužel to není jediný případ, kdy si lidé přepadení, nebo okradení vymysleli, což dosvědčuje i další skutek, který prověřovali Bílinští policisté. Minulý týden jim 34letý muž oznámil, že ho oslovil neznámý člověk a ptal se ho, kolik je hodin. Poškozený měl vytáhnout z kapsy mobil, který mu pachatel náhle vytrhl z ruky a s přístrojem za dva tisíce korun se dal na útěk. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže, i v tomto případě se však kvůli rozporům ve výpovědi poškozeného zkušeným policistům celý „příběh" nezdál moc hodnověrný. Po pár dnech si oznamovatele předvolali na služebnu znovu, při opakovaném výslechu se muž přiznal, že mobil ztratil před hospodou. Protože si myslel, že když oznámí okradení, tak mu policisté telefon najdou a vrátí, vymyslel si, že mu ho odcizil neznámý pachatel. Když se navíc další den vrátil k hospodě v Hostomicích, kde mobil ztratil, potkal muže, který jeho telefon našel a dokonce mu ho vrátil, s pravdou ven však nešel sám, ale až po předvolání k výslechu.

Policisté se musí zabývat každým oznámením a v případech prověřování smyšlených historek zbytečně plýtvají lidskými zdroji i finančními prostředky a mohou pak chybět na místech, kde jich je skutečně potřeba. (dav)