Praktické zkušenosti cizinecké policie v Ústeckém kraji jsou toho důkazem. Přes sever Čech prochází koridor nelegální migrace do západní Evropy.

„Dva konkrétní případy dokazují, že hlavními migračními trasami v Ústeckém kraji je dálnice D8 a závěrečná část železničního koridoru Praha Drážďany Berlín.

Trasa je součástí tzv. Balkánské cesty, kterou se běženci snaží dostat na území Německa a do dalších zemí západní a severní Evropy. Chtějí požádat o mezinárodní ochranu azyl, najít si tam práci a lepší život než v zemích jejich původu," uvedla Šárka Poláčková z ústeckého krajského policejního ředitelství.

Dodala, že cizinecká policie v Ústeckém kraji od začátku letošního roku již řešila 620 případů nelegální migrace na hlavních migračních trasách vedoucích napříč Ústeckým krajem.

Syřané na dálnici

Příklad toho, jak zajímavým byznysem je převážení migrantů představuje např. výsledek kontroly policistů z 19. října. Cizinecká policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje na dálnici D8 u sjezdu na Petrovice zastavila osobní vůz Citroen C5 dánské registrační značky. Ve voze sedělo pět sob. Dánský řidič vezl čtyři občany Sýrie přes Českou republiku z Vídně do Německa.

„Syřané neměli platná víza opravňující je k pobytu na území ČR. V případě řidiče, státního příslušníka Dánska, prošetřovali policisté podezření z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Skutek se však řidiči nepodařilo prokázat," uvedla Šárka Poláčková z ústeckého policejního ředitelství.

Dánský řidič byl prostě jenom hodný člověk. Vzal pár lidí do auta. Copak on ví, jestli mají platné doklady? To přeci není jeho starost. Nebo ne?

Syrský příběh

Rakušané Syřany na svém území nechtěli. Ať se o ně postará Česká republika, zněl verdikt rakouských úřadů.

„Na základě výpovědí syrských státních příslušníků a řidiče byl učiněn pokus o předání osob do Rakouska, odkud přicestovaly do ČR.

Nabídka byla ze strany Rakouské republiky odmítnuta, protože chyběly důkazy o pobytu osob ze Sýrie v Rakousku. Syřané neměli jakýkoli doklad o zaplacení zakoupeného zboží v Rakousku, tankování či zaplacení ubytování apod.," uvedla Poláčková.

Protože nebylo možno syrské ilegální migranty předat do Rakouska v rámci readmisní dohody, bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění z území členských států EU.

Patová situace

Občané Sýrie jsou v současné době nevyhostitelní kvůli překážkám znemožňujících vycestování do země původu. Čili kvůli tomu, že v Sýrii probíhá občanská válka a ještě k tomu válka s islamistickými fanatiky. Proto byli poučeni, že musí zažádat o vízum za účelem strpění, které bude platné po dobu, po kterou budou existovat překážky vycestování. Pominouli tyto překážky, stanoví se cizincům nová lhůta k vycestování a začne platit zákaz pobytu na území členských států EU dle vydaného rozhodnutí.

Politolog Zbořil předpokládá, že situace v Sýrii se během příštích dní k lepšímu asi nezmění. Syřané u nás zůstanou možná dlouhá léta.

Čtveřice v rychlíku

Podobný případ řešili příslušníci cizinecké policie 23. října v ranních hodinách při kontrole v mezinárodním rychlíku EN-476 na trase Budapešť Berlín. Ve vagonu 2. třídy čtyři lidé nebyli schopni prokázat totožnost a oprávnění k pobytu na území ČR. Museli vystoupit a skončili na služebně cizinecké policie.

„Nakonec cizinecká policie zjistila, že jde o občany Sýrie, tři dospělé osoby a jednoho nezletilého, kterému ještě nebylo 14 let," uvedla Poláčková.

V rámci Schengenského prostoru v rozsáhlých databázích nakonec v počítači cizinecké policie vyskočila na obrazovku informace, že jeden ze Syřanů již požádal o mezinárodní ochranu formou azylu v Maďarsku. Proto je v jeho případě vedeno tzv. Dublinské řízení.

„Tento Syřan byl umístěn do Zařízení pro zajištění cizinců Bělá Jezová a bude předán do Maďarska. U ostatních tří Syřanů bylo na základě jízdenek prokázáno, že cestovali z Rakouska. Proto byli v rámci readmisní dohody předáni do Rakouské republiky, odkud na území ČR vstoupili," dodala Poláčková.