Byl odsouzen za útok nožem, který zabodl do hrudi muže. Jenom shodou náhod útokem Lacko nezpůsobil muži smrtelné zranění. Oběť i útočník byli opilí.

K incidentu došlo 16.11.2015 kolem 20.30 hod. v ústecké Jateční ulici v prvním patře ubytovny. Tam napadl osmapadesátiletého muže, který Lacka urážel.

„Bodl jej kuchyňským nožem s délkou čepele 11 cm do levé strany hrudníku. Proto došlo ke kolapsu levé plíce a ke krvácení do dutiny hrudní. Zraněný byl hospitalizován v ústecké Masarykově nemocnici. Čepel jen o několik centimetrů minula srdce a aortu. Jejich zasažení by vedlo ke smrti oběti," uvedl předseda trestního senátu Jiří Bednář.

Obžalovaný muž mlčel u soudu i při policejním vyšetřování. Jenom uvedl, že si nic nepamatuje.

Útočil recidivista

Lacko byl odsouzen do věznice se zvýšenou ostrahou, ale chtěl do méně přísného vězení.

Ve věznici se zvýšenou ostrahou by prý mohl být ohrožen jeho život.

„Též uvedl, že chce jít na samotku, protože se s nikým nesnese. To ale je v kompetenci ředitele věznice," dodal soudce Bednář.

Předtím již byl patnáctkrát soudně trestán kvůli útokům na majetek a za násilnou trestnou činnost. Naposledy byl odsouzen ústeckým okresním soudem za loupež a potom ještě za vydírání litoměřickým okresním soudem. Naposledy byl odsouzen celkem k 50 měsícům vězení. Z vězení vyšel v lednu 2015.

Záhada diagnózy

V době útoku bydlel Lacko na ubytovně v azylovém domě. Pobyt mu platila sociálka, neboť byl uznán invalidním kvůli schizofrenii.

Bral pervitin a pil alkohol, přestože věděl, že na léky, které užíval, to nesmí. S obživou mu pomáhal jeden člověk, který pro něj kradl jídlo v Kauflandu.

V té době už léky na schizofrenii nebral, protože mu došly, a na pervitinu mu bylo dobře. K lékaři si pro léky nemohl dojít, neboť jeho ordinaci vykradl.

Pokud jde o jeho nemoc, znalec z oboru psychiatrie uvedl, že Lacko netrpí duševní chorobou. Má pouze příznaky poruchy osobnosti a poruchu přizpůsobení. Lacko měl sice „psychotické epizody", ale jako schizofrenik se neprojevoval.

Proč tedy měl Lacko diagnózu schizofrenika?

„Soudní znalec to odůvodnil tím, že některé léky, které jsou na psychózu, mají od pojišťoven indikační omezení. Pojišťovna vysloveně vyžaduje, aby mohl být pacientovi podán konkrétní lék, aby měl diagnózu schizofrenie. Takový lék začal být v tu chvíli Lackovi podáván. Proto znalec považuje formální změnu diagnózy za účelovou, aby mu mohl být podáván tento lék," uvedl soudce Bednář k záhadě s Lackovou diagnózou.

Vražedné útoky a úmyslné ublížení na zdraví v roce 2015Vražd, včetně pokusů o vraždu, policie vyšetřovala v roce 2015 v Ústeckém i v Libereckém kraji po 7 případech.
Úmyslné ublížení na zdraví vyšetřovali policisté v roce 2015 v Ústeckém kraji ve 412 a v Libereckém kraji v 281 případech.