Žalobce i šest obžalovaných si nechalo lhůtu na odvolání, dva se odvolali na místě. Soud ukládal tresty v sazbě od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců. „Trestná činnost byla páchána po velmi dlouhou dobu a v mimořádném rozsahu. V trestech bylo potřeba učinit rozdíl mezi lidmi, kteří to celé vedli, a ostatními. U Radka Březiny je proto na místě třináctiletý trest," uvedl soudce Eduard Ondrášek. U jeho bratra Tomáše soud přihlédl k jeho spolupráci. „Bez jeho výpovědi by se soudu nepodařilo takovým způsobem zkonstruovat vinu obžalovaných. Soud proto šel výrazně pod spodní hranici trestní sazby," uvedl soudce.


Lihovou mafii hledali i v Háji
Obec Háj u Duchcova zažila policejní manévry. Několik desítek policistů, technici, psovodi i vyšetřovatel asi pět hodin prohledávali budovy průmyslového areálu bývalého závodu Kamenina Háj u Duchcova. Kriminalisté měli podezření, že v areálu jsou stovky litrů lihu. Ty tam měla mít ukryté lihová mafie, která má na svědomí smrt třiceti lidí a zničené zdraví dalších sedmdesáti. Domovní prohlídky se jako nezávislá přizvaná osoba zúčastnil i starosta obce Háj u Duchcova.
Více zde

Další blízký spolupracovník šéfa mafie Lubomír Kaláč, který začal činnost skupiny odkrývat jako první, dostal devět let a dva měsíce a propadl mu majetek. Je to o tři roky více, než požadoval žalobce. Podle soudu sice jeho první výpověď nastartovala odkrytí celé mafie, s ohledem na rozpory v jeho výpovědi a snižováním jeho role mu soud roli spolupracujícího nepřisoudil.

Významnou postavou v kauze je podle soudu také Radek Menšík, jednatel společnosti Morávia-Chem, která byla zdrojem nelegálního lihu. Dostal druhý nejvyšší trest, 12 let. „Byl aktivním spolupracujícím bílým koněm při páchání trestné činnosti," uvedl soudce. Tresty ve výši devíti let a dvou měsíců uložil soud také Václavu Davidovi, který sklady lihem navážel, a správci nemovitostí Ivanu Kováříkovi. Šestiletý trest dostal skladník Rostislav Hanulík, soud přihlédl k jeho zdravotnímu stavu. Osmý obžalovaný Tomáš Pantlík, který se zodpovídal kvůli nelegálnímu skladu lihu v Olomouci, se podle soudu dopustil nadržování ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Jako jediný vyvázl s tříletým podmíněným trestem.

Rozsudek zahrnuje období od roku 2004 do roku 2013, stíhání z let 1998 až 2001 soud zastavil. I z tohoto důvodu je vyčíslená škoda o něco nižší, než uváděla obžaloba. Podle soudu muži na základě příkazů bratrů Březinových nakoupený líh, který prošel jen fiktivní denaturací, nakládali na kamiony a odváželi odběratelům. Odvezli tak 21,1 milionu litru. Další statisíce litrů lihu navezli do tajných skladů v Ostravě, Olomouci, v Háji u Duchcova, Valašském Meziříčí či ve Stojčíně. Zločinecká skupina měla podle rozsudku rozdělené úkoly. Někteří muži líh naváželi, jiní konvoj zabezpečovali. „Obžalovaní při tom používali speciálně upravené mobilní telefony a při skladování lihu používali důmyslné skrýše," uvedl soudce.

Rozsudek si přišli vyslechnout všichni obžalovaní. Kromě Radka Březiny jsou všichni stíhání na svobodě. Březinu k soudu dovedla vězeňská služba v kuklách a se samopaly z vězení, kde si odpykává trest 16 měsíců za ukrývání zbraní v budově bývalého areálu Svitu ve Zlíně.