Nejhorší lokalitou v Teplicích z pohledu kriminality jsou za loňský rok Trnovany. Tato oblast lázeňského města „porazila“ v loňských počtech přestupků a nahlášených trestných činů dříve hodně problémové Prosetice dokonce dvojnásobně. Právě Trnovany mnoho lidí označuje za drogovou Mekku Teplic.

STÁLE SE NĚCO DĚJE

Trnovany co do počtu trestných činů v tabulkách za rok 2017 dokonce předčily i celé policejní obvody v Dubí, Krupce i Bílině. Podle policejních statistik řešili muži zákona v Trnovanech loni téměř 500 nahlášených případů. Což je třeba oproti celé Krupce nebo obvodu Duchcov dvojnásobný počet. Podobně tomu je v případě Prosetic.

Zdroj: Zdroj: PČR Teplice

„Tady se stále něco děje. Nejhorší situace je podle mě v okolí Červeného kostela a pak v těch podloubích obchodů podél hlavní ulice. O víkendu tu jezdili i hasiči, slyšela jsem, že tu mělo hořet u feťáků,“ hodnotí aktuální stav Trnovan Miluška Svobodová.

Hasiči tu skutečně v minulých dnech měli ohlášený požár v bytě. Mělo to být v přízemí sedmipatrového panelového domu v Hlávkově ulici. Následky původně avizovaného výbuchu údajné varny narkomanů v bytě ale nebyly naštěstí nikterak veliké. „Nebyla to nakonec exploze tohoto zařízení. K události došlo při špatné manipulaci s akrylátovým sprejem,“ upřesňuje mluvčí policie Daniel Vítek.

Ilustrační foto.
V Proseticích někdo vykradl zaparkovaný kamion, v Trnovanech zase dodávku

Prosetice, v minulosti pranýřované kvůli nevalné situaci ohledně kriminality, na tom nejsou v současné době až tak špatně. Vloni zde bylo nahlášeno 221 trestných činů, většinou šlo o krádeže a majetkovou trestnou činnost.

Horší to je podle aktuálních statistik třeba na sídlištích v Bílině. Podobně jako v Proseticích jsou na tom, co do počtu trestných činů, v policejním obvodě v Krupce, ale též v Duchcově.

OBRAZ STRUKTURY OBYVATEL

V Trnovanech se řeší hodně drogových případů. Nemalá čísla jsou ale také v oblasti krádeží, vykradených aut nebo vloupání do bytů. „Je to obraz struktury tamních obyvatel,“ míní náměstek primátora Hynek Hanza.

I přes zlepšení policejní statistiky si prosetické sídliště zachovává mizernou pověst mezi samotnými Tepličany. „Je to ghetto, kvůli tamním Romům nemají Prosetice dobrou pověst. Tam bych nikdy nebydlela,“ reaguje 41letá Marie Nováčková z Teplic na dotaz, co si o sídlišti myslí. „Divím se, že ještě nevypadá jako Chanov,“ přidává se Miroslav Klaps.

Hasiči na zásahu v Proseticích
Prosetice: ghetto, či fajn čtvrť? Není to tak špatné, říkají místní

Sídliště stále doplácí na svou minulost. Ještě v 90. letech tu romská komunita převažovala. V poslední době však tvoří Romové pouze 10 procent z celkového složení zdejšího obyvatelstva. Podle předsedy bytového družstva OSBD Teplice Josefa Snížka tu dnes kromě našinců žijí i Vietnamci, Ukrajinci, Rusové a také Arabové.

Zdroj: Petr Málek

Od lidí, kteří tam bydlí, se ale ozývají i pochvalné ohlasy. „Zlepšuje se to. Máme tu velký market, což tu nebylo. Udělali nám tu dopravní hřiště. Máme to blízko do města, park s botanickou zahradou na procházky je kousek. Akorát tu chybí bankomat,“ uvádí Miroslav Ploček.

Právě bankomat ale v minulosti v Trnovanech sehrál hlavní roli při různých napadeních a okradení lidí. Policie řešila několik případů, kdy tu někdo přepadl seniora, který si vybral peníze a než si je stačil uložit do peněženky, už je neměl.

Policie na Teplicku řešila v loňském roce celkem přes 2,5 tisíce trestných činů. Objasnit se podařilo přes 60 procent z nich.

Kriminalisté vyšetřují dvojnásobné úmrtí v Teplicích. V rodinném domě v Nákladní ulici byla v neděli nalezena dvě mrtvá těla manželského páru.
Zločiny na Teplicku: Hodně krádeží, v tabulkách ale svítí také jedna vražda