„Pokud rodiče a unesené děti kritizovali policii z malé aktivity, byl to důsledek stresu. Velmi dobře to znají na dispečinku zdravotní záchranné služby, hasiči i policisté,“ říká psycholog.

POLICII NESNÁŠÍ

 Ústecký soudní znalec a psycholog Josef Kovářík.Zdroj: archivUnesená dívka obvinila kriminalisty z nečinnosti brzy poté, co se vrátila domů. „Bylo to hrozné šílenství a nikomu to nepřeju a policii nesnáším – nezachránili nás. Jeho rodiče nás zachránili, akorát policisté nás dostali ven, ale nechtěli přijet. Proto nesnáším policii, protože by nás tam nechali umřít,“ napsala na sociální síť Facebook.

Podle Kováříka na první pohled nebylo znát, že policie provádí rozsáhlé pátrání.

„Lidé ohlásí nějakou událost záchrance, hasičům či policistům a v řadě případů telefonují opakovaně. Mají pocit, že už uplynulo hodně času a nikdo nepřijel. Ale v krizové situaci se z každé minuty stává nekonečný čas čekání. Pokud jde o řadu dnů, jako v případě únosu dvou dětí z Litoměřicka, pro všechny zainteresované šlo doslova o nekonečný čas strašlivé nejistoty,“ připomíná.

Policie při pátrání prověřovala desítky oznámení, podle kterých měly být děti viděny v různých částech Ústeckého kraje, Česka iv zahraničí. Klíčovou roli sehrály v případu dopisy, které uneseným dětem dovolil muž napsat. Při ohledání garáže na Střekově našli kriminalisté paměťovou kartu s dětským pornem. Proto je muž obžalován z výroby a nakládání s dětskou pornografií. Začátkem roku 2016 několikrát přes zavřené okno suterénního bytu natáčel osmiletou dívku, když se převlékala do pyžama. Video sestříhal tak, aby bylo vidět především nahé tělo a detaily dívčího pohlavního orgánu.

Čtěte více o únosu dětí z Litoměřicka: Únosce vyhrožoval dětem z Litoměřicka, že je zabije