Nelosovaly tak lidi, kteří měli projekty hodnotit. Když si jejich nadřízení přáli, dokonce neúspěšné  projekty  protlačily. Změnit Irena Kotlanová a Klára Odvárková musely například hodnocení projektu propagace rekultivovaných území, kterému prý úředníci přezdívali Koudovo obrazovky. „Paní Kotlanová na mě křičela, ať si nehraji na Jana Husa," uvedla při výslechu na policii Klára Odvárková.

Od ní a od tehdejšího pověřeného ředitele dotačního úřadu Jiřího Červinky se dozvěděla, že když neprojde, tak je „nechá Kouda všechny vyházet". Pavel Kouda byl tehdy náměstkem hejtmanky a je jedním z obžalovaných. Jakékoli výhrůžky popírá.

Dva seznamy

Irena Kotlanová, která má statut spolupracující obviněné, měla hned dva seznamy, na kterých měli politici a vedení úřadu údajně zájem. Byly u nich tečky. Jeden dostala od Pavla Koudy, dovezl jí ho až domů. „Byla na něm někde i poznámka – muzeum Arno," tvrdí Irena Kotlanová. Arno Fišera byl v té době náměstek hejtmanky.

Druhý dostala od Pavla Markvarta, který byl v té době jen vedoucím odboru. Kotlanová byla jeho nadřízenou. Tvrdí ale, že ho musela poslouchat. „Předseda výboru regionální rady Jiří Šulc si mě jednou vzal stranou a řekl mi, že mám panu Markvartovi předávat všechny informace," uvedla.

V té době byl úřad bez ředitele, protože Jiřího Kušnierze zatkli policisté kvůli korupční kauze související s evropskými dotacemi. Později Pavel Markvart vyhrál výběrové řízení na ředitele. Seznamy v červenci 2012 dala policistům po jejím prvním výslechu. Měla je u rodičů na chatě.

Až dvanáct let

Některým z obžalovaných, mezi kterými jsou i tři bývalí ředitelé úřadu, hrozí až dvanáct let vězení. Státní zástupce je kromě ovlivňování projektů viní i z toho, že nelosovali hodnotitele projektů. A z manipulace s rekonstrukcí hotelu Cascade v Mostě.

V pátek bude ještě vypovídat Irena Kotlanová, na jejíž výpovědi stojí velká část obžaloby. Proces se potáhne minimálně do konce roku.