„Na místě jsem našel stopy patrně po dodávce. Zloději úly museli svázat, ucpat česna, aby včely nevyletovaly, a odvést pryč,“ říká Aleš, který chová včely už 33 let. Kromě úlů zmizelo také dalších třináct oddělků, v nichž se líhly včelí matky. V každém z úlů bylo v průměru dvacet kilo medu a až 50 tisíc včel. Celkem tak zloději ukradli kolem jednoho milionu hmyzích jedinců. Škodu odhaduje včelař na 168 tisíc korun. Případ šetří lovosická policie.  

V Ústeckém kraji evidují policisté v letošním roce už několik podobných událostí. Koncem března poblíž Hrobčic ukradl zloděj pět dřevěných úlů včetně včelstev. „Poškozený škodu vyčíslil na více než 27 tisíc korun, ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádeže,“ uvádí krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

Odstraňování prvního billboardu na dálnici D8 u Roudnice nad Labem
OBRAZEM: Z dálnice D8 sejmuli první billboard. Zmizel z mostu u Roudnice

Není to ojedinělý případ, kdy někdo na Teplicku okradl včelaře. „V únoru před dvěma lety odcizil neznámý zloděj z lesa u Kladrub devět úlů se včelstvy, škoda byla tehdy 36 tisíc. Dva úly zmizely také v roce 2015 u Měrunic a ke krádeži došlo i v roce 2012 na Nové Vsi, odkud zloděj odcizil dokonce 16 úlů se včelstvy, majitel vyčíslil škodu na 75 tisíc korun. Přes veškerou snahu policistů zůstaly tyto tři případy neobjasněné a pachatelé unikli spravedlnosti,“ doplňuje Slámová.

Včelí úly zmizely také na Ústecku. Letos v dubnu ukradl neznámý pachatel v katastru obce Chuderov – Žežice 14 úlů včetně včelstev. „Poškozený vyčíslil škodu na 91 tisíc korun, případ prošetřujeme jako přečin krádeže, za který hrozí pachateli v případě dopadení až pětileté vězení,“ míní Slámová s tím, že v dubnu utrpěl škodu za devět tisíc korun také včelař na Mostecku. „Neznámý pachatel vnikl na částečně oplocený pozemek zahrady u rodinného domku a tam poškodil sedm kusů včelích úlů, ve kterých včelstva uhynula. Případem se nyní zabývají obrničtí policisté, kteří věc šetří pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci,“ pokračuje policejní mluvčí. 

Ilustrační foto.
1400 míst v ohrožení! Ministryně se přou, kdo dá miliardy na sociální služby

Snad největší krádež úlů se odehrála v dubnu na Mostecku. Zloději tam zatím v přesně nezjištěné době ukradl z pole poblíž obce Bečov na Mostecku celkem 50 včelstev včetně úlů. „Poškozený včelař vyčíslil způsobenou škodu na částku 250 tisíc korun, kdy jeden úl se včelami stojí 5 tisíc korun. Úly měly žlutou a zelenou barvu a jejich majitel si je nechal vyrobit na zakázku. Případ jsme zatím neobjasnili,“ dodává Slámová.