Nepovedený pokus o vtip, nebo důkaz týrání malého dítěte? Kláštereckou veřejnost pobouřil snímek zhruba dvouletého děvčátka, který se objevil na veřejné sociální síti ve večerních hodinách. Na facebook ho umístila sama matka a připojila k němu komentář. „Benátská noc začíná.“

Výjev z fotografie způsobil poprask. Holčička totiž leží na posteli a obličej má zkřivený, oteklý a zalitý slzami. Ze snímku je patrné, že je znehybněná, ruce má pod tělíčkem a někdo na ni leží. Z ložního prádla navíc vyčnívá předmět, který nápadně připomíná rukojeť od jezdeckého bičíku. „To je šílené, lidi jsou čuňata,“ neskrývala zděšení Aneta Horáková. „Udělal bych jí to samé, náně,“ komentoval chování matky Libor Rataj.

Krajský úřad Ústeckého kraje.
Konkurs vyhrál, ale nezvolili ho

Nahlásili to policii i sociálce

Reakce na sebe nedala dlouho čekat, Klášterečané případ hned druhý den ráno nahlásili policii i sociálce. „Oznámení jsme přijali a v současné době ho prověřujeme,“ potvrdila policejní mluvčí Marie Pivková.

Podle Klášterečanů je matka dítěte známá firma. „Je velmi mladá a nezodpovědná, excesů už má za sebou více,“ říká Barbora Jelenová. „Často jí vídáme opilou a to platí i pro jejího partnera,“ říká Klášterečanka. Podle sousedů mají rodiče navíc holdovat drogám. „Určitě fetují. Nevím, jestli jedou v něčem tvrdém, ale tatínek je každý den zhulený,“ myslí si Jana Čermáková.

Ilustrační foto.
KRÁTCE z Chomutovska: Přečtěte si stručný přehled

Podobné případy hlaste rovnou policii

Počet týraných a zneužívaných dětí podle statistik v České republice stoupá. Podle zkušeností vedoucího kadaňské sociálky Tomáše Mědílka jednotlivé případy čím dál častěji odhalují právě sociální sítě. „Pokud uvidíte někde nějaké video nebo fotografie, u nichž budete mít podezření, že ukazují týrání, hlaste to rovnou policii, radí Mědílek.

Odborníci na kybernetickou bezpečnost dlouhodobě upozorňují, že vystavovat fotky dětí je nebezpečné, protože je z veřejných sítích může kdokoli, včetně deviantů, stáhnout.

(Redakce fotku dítěte má, její zveřejnění ale upravují zákony České republiky. Veřejně ji proto publikovat nebudeme)