Jejich případem se právě zabývá ústecký krajský soud. „Jednání bylo odročeno na 20. červen, kdy může být vyhlášen rozsudek," uvedl předseda trestního senátu Ondřej Peřich.

Podle státní zástupkyně Barbory Jorové každý ve skupině zastával jinou roli. Karel Straka pěstoval marihuanu, Slavisa Grekulovic zajistil vybavení a Václav Volmuth spolupracoval na vývozu drogy do Německa. „Marihuanu pěstoval Straka v obci na Českolipsku a předával ji Grekulovicovi. Ten ji před vývozem do Německa uskladnil v areálu prodejny Bio Garden v Děčíně," popsala Jorová.

Terénní pracovnice Drug-out klubu Kateřina Černá a Michaela Čechová ukazují výbavu batohu, který při práci nosí s sebou. Obsahuje i malý kontejner na jehly.
Narkomany v centru nechceme, zní z petice

Marihuanu se trojice obžalovaných poprvé pokusila propašovat přes hranice v prosinci 2015. „Volmuth nejprve projel trasu, aby zkontroloval, zda někde po cestě nestojí policejní hlídka. Potom informoval řidiče, že silnice je čistá," stojí v obžalobě. Policisté zaznamenali jejich komunikaci přes SMS zprávy. Řidiče pak zadrželi v Pirně se 48 kilogramy drogy. Jeho případ převzaly německé soudy.

VŠECHNO POPŘELI

Podruhé si policisté na pašeráky došlápli loni v březnu, kdy si zájemce z Německa pro drogu přijel přímo za Grekulovicem. Nejednalo se o nahodilé akce. Policie muže sledovala.

Před soudem tento týden jako první vypovídal Grekulovic, původem ze Srbska. Tvrdil, že s dovozem marihuany do Německa neměl nic společného, ač si u něj obžalovaný Straka objednal zeminu a řadu zařízení pro zahradničení. „Nevěděl jsem, že pěstoval marihuanu. Občas jsme ji spolu jen kouřili," prohlásil muž, který nyní bydlí na Děčínsku.

V děčínském obchodě ale prý drogu neukrýval. „Volmuth se stavil pro nějaké pomůcky a ten Němec mi dodává zboží. S pašováním nemám nic společného," hájil se.

Pašování popřel i Karel Straka. Drahé zařízení za 300 tisíc korun měl prý v domě jen proto, že si pěstoval marihuanu pro vlastní potřebu. „S Grekulovicem jsem se skamarádil, navštěvovali jsme se," připustil Straka s tím, že dalšího obžalovaného Volmutha nezná. Ten odmítl vypovídat.

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.
Lenka Bradáčová: Ústecký soud odposlechy v kauze Rath nařídil právem