Do byznysu se zapojil i český tlumočník, který v několika případech během závěrečných zkoušek německým uchazečům napovídal, aby ji úspěšně mohli složit. Za křivé tlumočení mu hrozí 2 roky vězení nebo zákaz činnosti. „Na úplatcích vybrali celkem 1,6 milionu korun,“ uvedl vedoucí odboru hospodářské kriminality krajské policie Radim Vojáček.

Kriminalisté rozpletli celkem 58 případů, které se odehrály v letech 2012 až 2017. Scénář byl u všech téměř totožný. Němci, původem převážně ze zemí východní Evropy, přišli na německých silnicích o řidičské oprávnění, někteří například i kvůli řízení pod vlivem alkoholu nebo drog.

Každý takový řidič následně musí příslušnému orgánu v Německu předložit lékařsko-psychologický posudek prokazující, že důvody pro odebrání průkazu už pominuly. Němci mu říkají „test idiotů“, protože jeho úspěšné složení je velice drahé a obtížné. Na internetu si tak dotyční našli lákavou nabídku z Ústeckého kraje: Obejděte test idiotů v Německu!

TLUMOČNÍK RADIL

„Zájemci přijeli do Čech, kde absolvovali autoškolu. Tady už se do věci vložili zprostředkovatelé, kteří jim přes české úřady zařídili potvrzení o trvalém bydlišti i služby tlumočníka,“ vysvětlil vyšetřovatel František Horáček. Tlumočník Němcům navíc několikrát během testů napovídal, aby řidičský průkaz úspěšně získali.

Soudní dvůr v Lucemburku už před 10 lety v podobných kauzách rozhodl, že žadatelé o řidičské průkazy vyřízené v ČR nesplnili jednu zásadní podmínku. Prokazatelně totiž měli trvalý pobyt v Německu, jenže zprostředkovatelé jim zajistili ještě trvalý pobyt v ČR. Tím porušili podmínku jednoho bydliště, jež podle soudního dvora slouží k zajištění bezpečnosti na pozemních komunikacích.

Ilustrační foto.
Prodloužený víkend skončil na severu Čech bez „smrťáku“

To byl i případ těchto 58 manipulací s profesním osvědčením, z nichž se velká část měla odehrát na jednom úřadu na Teplicku, kde měli cizincům trvalé bydliště vyřizovat. Jeden z úředníků ovšem zemřel, tudíž policie už nemůže zjistit, jakou roli v celém byznysu sehrál.

Řidičský průkaz skupiny B se všemi náležitostmi vyjde v Ústeckém kraji na necelých 10 tisíc korun, cizinci zprostředkovatelům platili 2 850 eur, tedy zhruba 72 tisíc korun. V částce byl zahrnutý i samotný úplatek 1 150 eur, který nazvali jako „poplatek za vyřízení trvalého bydliště“. Policie nyní navrhne organizátory byznysu s řidičáky obžalovat za přijetí úplatku.

EURA Z TISKÁRNY

Peníze, i když falešné, sehrály roli i v dalších případech, které krajští kriminalisté odhalili. „Tři nezaměstnaní muži ve věku 40 až 43 let vyrobili na počítači a tiskárně 18 dvoutisícových bankovek, které distribuovali do Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje,“ uvedl Vojáček. Na stupnici zdařilosti padělku se umístily v kategorii 4, tedy méně zdařilé. Mužům teď hrozí 3 až 8 let vězení.

To 22letý mladík z Litoměřicka měl větší štěstí. Z internetu si od padělatele objednal 52 kusů 50eurových bankovek, které Česká národní banka zařadila do kategorie 3, tedy zdařilý padělek. Zaplatil za ně 10 tisíc korun, ovšem moc si je neužil. Vložené v časopisu si je nechal poslat na adresu prarodičů.

„Příbuzný zásilku otevřel a z časopisu začaly padat padesátieurovky. Vše šel nahlásit na policii,“ dodal Vojáček. Policie mladíka obvinila z padělání peněz. Hrozí mu až osm let vězení.

Martin Krsek je autorem knížky Neznámí hrdinové mluvili i německy, kterou v květnu 2018 vydalo nakladatelství Albatros Media v Edici ČT. Původní Snímky pocházejí z knihy neznámí hrdinové mluvili i německy.
Zná je málokdo. Vychází kniha o německých antifašistech