Obžalobě čelí pět bývalých i současných manažerů společnosti, jejímž jediným akcionářem je Ústecký kraj. Manažeři podle obžaloby způsobili předražováním zakázek škodu kolem 120 milionů korun, vinu už na počátku popřeli.

SOUD ZVÁŽÍ PŘEDVOLÁNÍ SVĚDKŮ

Soud chtěl v úterý přečíst svědecké výpovědi 17 lidí, které nepředvolal k hlavnímu líčení. V případě šesti z nich nesouhlasili advokáti obžalovaných, státní zástupce odmítl jen Kušnierze. Soud teď bude zvažovat, zda svědky předvolá. Dokazování v kauze je už téměř skončeno, zbývá přečíst jen znalecký posudek.

Důvod pro předvolání Kušnierze státní zástupce nechtěl komentovat. V přípravném řízení figuroval bývalý šéf ROP jako svědek. Obžaloba se týká prvních velkých nákupů Krajské zdravotní z roku 2008. Kušnierz přitom vedl úřad ROP Severozápad až od konce roku 2009. Čtěte také: Ježek v kleci. V dotační kauze skončil ve vazbě vlivný podnikatel a člen ODS

V roce 2011 byl zatčen a následně pravomocně odsouzen na pět a půl roku za braní úplatků. Loni ho ústecký krajský soud zatím nepravomocně potrestal sedmiletým vězením také za ovlivňování projektů. Kušnierz je stíhán i v aktuální kauze, ve které čelí obvinění 24 lidí. Spolupracuje s policií.

ŠKODA 38,5 MILIONU

V případu je obžalováno pět bývalých i současných manažerů společnosti, René Budjač, Miloslav Řehák, Tomáš Indra, Eduard Reichelt a současný ředitel firmy Petr Fiala. Státní zastupitelství je viní z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Všichni obžalovaní již dříve vinu odmítli. Obžaloba se opírá mimo jiné o to, že si společnost měla stovky přístrojů pořídit sama a nemusela k tomu využívat zprostředkovatele.

Obžaloba je rozdělena do dvou částí. První je právě nákup přístrojů za více než 400 milionů korun, na který Krajská zdravotní získala dotaci z ROP Severozápad. Podle žalobce manažeři stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k účasti jediného soutěžitele, konsorcia firem Hospimed a Puroklima. Škodu státní zastupitelství vyčíslilo na 82 milionů korun.

Kromě toho se obžaloba týká i sedmi výběrových řízení na poradce při přípravě dotačních žádostí. Krajská zdravotní platila za každou pět až šest milionů, podle obžaloby ale byla maximální cena každé 300 tisíc korun, a vznikla tak škoda 38,5 milionu.