Vypadalo to jako normální den, když spolu dva bratranci na bílinské periferii popíjeli laciný alkohol. Jenže pak se řeč stočila k pověsti matky dnes 23letého Kamila Šebka. Tomu se nelíbilo, jak o ní jeho 18letý příbuzný smýšlí. Po výměně názorů přišly na řadu pěsti. Mladík, který byl tehdy vedený jako pohřešovaný, se pokusil z rvačky utéct. Ale Šebek ho za chvíli dostihl a pokračoval ve výprasku. Načež jeho příbuzný spadl několik metrů ze svahu do vodního kanálu. Tam ho našli po několika dnech mrtvého. Obviněný bratranec se v pondělí 23. srpna k činu doznal senátu ústeckého krajského soudu. A ten ho poslal na sedm let do vězení.

K události došlo loni na konci září poblíž bílinské Kyselky v místech, kde se běžně zdržovali lidé bez domova. „Napadl po předchozí hádce poškozeného otevřenou dlaní do levé tváře a pěstí do pravé tváře pod oko,“ popisuje obžaloba Šebkovo počínání. Oběť útočníka upadla na zem, poté se zvedla a začala z místa utíkat. Obžalovaný ale mladíka dohnal a začal ho bít do zad, krku a zátylku teleskopickým obuškem, který měl s sebou. „Poškozený spadl ze svahu dolů do koryta. A když obviněný viděl, že se hýbe, ale nevstává, nechal ho ležet a odešel, aniž by mu poskytl nějakou pomoc,“ líčí dál obžaloba. Poškozený byl dobitý tak, že se už sám nedokázal zvednout. A na následky zranění i podchlazení zemřel.

Josef P. u ústeckého krajského soudu 18. srpna 2021.
Prasklo to ve mně, řekl muž z Mostu k vydírání družky zabitím jejich dítěte

Původně byli z činu obviněni dva lidé. „Došlo k tomu na základě vyjádření odsouzeného, ten ale svou výpověď posléze vzal zpět,“ upřesnil státní zástupce Vladimír Jan. S tím, jak se sbíhaly svědecké výpovědi a znalecké posudky, se také v trestním řízení změnila právní kvalifikace činu, která ho původně popisovala jako vraždu. „Bylo poměrně složité zajistit výslechy všech svědků,“ vysvětlil státní zástupce s tím, že několik svědků bylo z řad bezdomovců včetně těch, po kterých se pátralo. Šebkovi přitížilo, že se krátce po spáchání tohoto trestu dopustil pohlavního zneužívání. „Šlo o dobrovolnou soulož s osobou mladší 15 let,“ přiblížil soudce Jiří Bednář.

O tomto deliktu už dříve rozhodl teplický okresní soud. Nynější sedmiletý trest je trestem souhrnným za oba dva činy. V případě smrti jeho příbuzného byla Šebkova vina podle soudu nezpochybnitelná. „K činu se doznal. Stopy nalezené na místě ho rovněž usvědčovaly, stejně jako svědecké výpovědi,“ vysvětlil předseda senátu.

Senioři a peníze. Ilustrační foto.
Podvodník v Ústeckém kraji láká ze seniorů peníze. Tvrdí, že je jejich vnuk

Muž však nakonec vyvázl s mírnějším trestem, než by nejspíš jinak dostal. Přistoupil totiž na návrh žalobce, aby spolu podepsali dohodu o vině a trestu. Jinak před senátem vůbec nevypovídal. Jak on, tak státní zástupce se na místě vzdali práva na odvolání. Nepodmíněný trest sedm let ve věznici s ostrahou je tak pravomocný. A pravděpodobně ještě do konce tohoto týdne převedou Šebka z teplické vazby do výkonu trestu.