Kriminalistům se operativní činností podařilo ztotožnit dvojici cizinců, muže a ženu ve věku 42 let. Nakonec to pro ně byly „známé firmy“. „Oba již za krádeže pobývali v minulosti za mřížemi. Navíc se zjistilo, že obdobné krádeže páchali i v Ústí nad Labem,“ dodala policistka. 

Jak se ukázalo, to vše jim brala dvojice z batohů přímo na ulici. Kradli podle známé finty: jeden dotyčného dědu či babičku zabavil, druhý v nestřeženém okamžiku kradl.„Všechny případy byly totožné. Z batohu, který měly dotyčné osoby na zádech, jim někdo v nestřeženém okamžiku vytáhl peněženku, mobilní telefon, doklady, platební kartu nebo finanční hotovost,“ zmínila Ilona Gazdošová z teplické policie.

Kradli na zastávce

Vyšetřování série krádeží ukázalo ještě na jednoho "kostlivce ve skříni". Policisté totiž na základě získaných stop přičetli zlodějské dvojici ještě jednu krádež na zastávce MHD ze září loňského roku. Dotyčná žena tehdy zastoupila cestu poškozenému seniorovi a zezadu se na něj natlačil spolupachatel, který mu z batohu vytáhl peněženku s doklady a penězi.

Oba pachatelé společně seniorům způsobili celkovou škodu téměř 30 tisíc korun. „Oběma bylo sděleno obvinění z krádeží. Vzhledem k jejich bohaté trestní minulosti byl podán podnět na vzetí obviněných do vazby,“ uvedla Gazdošová.

Soud návrhu státního zástupce vyhověl. Oba jsou už za mřížemi, kde si počkají na vynesení rozsudku.

Krádeží přibývá

Krádeže patří na Teplicku k poměrně častým trestným činům, kterými se kriminalisté během roku zabývají. Podle dostupných policejních statistik bylo v roce 2021 takových trestných činů přes 400. Vloni jich bylo ještě více. Policie sice ještě nezveřejnila konečná čísla. Ale už na konci listopadu počty krádeží přesahovaly hranici 550 případů.

Jednou z obětí krádeže na ulici se v minulých letech stal 74letý Josef z Teplic. Vracel se z obchodu, když k němu přistoupil muž ve špinavém oděvu. "Chytil mě za ruku a snažil se mi vytrhnout tašku. Neměl jsem dost síly, takže jsem ji pustil. Než jsem se stačil otočit, byl zloděj pryč i s peněženkou. Naštěstí jsem v ní měl ale jen tři stovky, takže si moc nevydělal,“ vzpomínal muž na nepříjemný zážitek na ulici.

Mobilní telefon - ilustrační foto.
Na tom videu ty rozhodně nejsi! Dejte si pozor, do mobilů chodí falešné odkazy

Bývalý policejní preventista Daniel Vítek v minulosti na podobné téma Deníku řekl, že batoh nošený na zádech není vhodný k uložení jakýchkoliv cenností. „Věci v něm nejsou zrovna pod dobrou kontrolou. Tašky noste tak, aby nebylo jednoduché se do nich dostat. Ideálně ji chraňte rukama na boku nebo na břiše a vždy ji mějte zavřenou,“ radil Vítek seniorům na jedné z besed, které měly právě na útoky ze strany kapsářů upozornit.

V Teplicích je řada míst, která jsou vyhlášená jako „nebezpečná“ v nočním životě. Patří k nim oblast u Červeného kostela v Trnovanech a lokalita podél Masarykovy ulice směrem na výpadovku na Ústí. Právě zde policisté v minulosti řešili nejednu krádež, přepadení nebo ublížení na zdraví.