Propil sociální dávky, a protože už neměl na nájem, vymyslel si přepadení na ulici. Nahá prostitutka běhala po parku s tím, že ji přepadli a znásilnili.

Přitom jí ale bez zaplacení utekl „klient“ po dobrovolném sexu na lavičce. Mladá žena prodala mobil, protože potřebovala peníze. Aby ji za to doma přítel nezabil, vymyslela si loupež v lese. I takové případy musejí řešit tepličtí kriminalisté. Zbytečně.

UBLÍŽÍ SI SAMI

Lidé dokážou v tomto ohledu zajít opravdu daleko. Nejenže si loupežná přepadení vymyslí, ale ještě si sami něco udělají, aby jim policie uvěřila. „Pod tíhou důkazů ale nakonec přiznají, že to bylo jinak. Přestože policistům ztěžují práci, odejdou nepotrestaní,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Na takové případy totiž zákoník nemyslí. „Pokud dotyčný, který si vymyslí nějaké takové přepadení, přímo neoznačí pachatele, ale uvede ho jako neznámého, musí se případ odložit bez trestního stíhání toho, který si to vymyslel,“ dodal Vítek. Změnu by podle něj mohla přinést až případná úprava trestního zákoníku.

Při požáru bytu ve Štúrově ulici zemřel čtyřletý chlapec. Policisté spolu s hasiči ohledávali místo požářiště.
Trnovany loni v kriminalitě vládly. Převálcovaly i Prosetice

Bez trestu vyvázl například 25letý muž, který si loni v červenci vymyslel historku, že ho kdosi přepadl s nožem v ruce. Obrátil se na policisty s tím, že když čekal odpoledne v Krupce na vlak, přišel k němu neznámý pachatel, na břicho mu přiložil 20centimetrový nůž a vzal mu peníze.

Výpověď se policistům nezdála příliš hodnověrná, nakonec skutečně vyšlo najevo, že se čin neodehrál tak, jak ho muž popsal.

Při další výpovědi se pak pod tíhou důkazů přiznal, že si loupež vymyslel. „Propil totiž peníze ze sociálních dávek, které měl na uhrazení ubytovny. A protože měl strach, že když nezaplatí nájemné, z ubytovny ho vyhodí, vymyslel si přepadení,“ popsal příběh mluvčí Vítek s tím, že policie po několika týdnech vyšetřování případ odložila.

Okresní soud v Teplicích.
Žádný trestný čin, jenom chyba. Teplický soud osvobodil trojici policistů

Podle statistik nahlásili lidé na Teplicku v minulém roce 216 násilných činů, kam patří i loupeže na ulicích, a 36 případů z oblasti mravnostní kriminality včetně znásilnění. Vymyšlené případy tvoří podle kriminalistické praxe přibližně třetinu z těchto počtů.

ZBYTEČNÁ PRÁCE

Každý případ zaměstná desítky lidí. Operační středisko vyšle na místo hlídky a posléze také celou výjezdovou skupinu pro zajištění stop. Tu tvoří kriminalisté, technik a mnohdy i psovod.

Policie navíc nabízí obětem přepadení pomoc psychologa a lékaře. V terénu pak operují další vyšetřovatelé a podpůrný tým specialistů pro analýzu dat. S přepadením se seznamují desítky policistů ze širokého okolí, kteří dostanou popis neexistujícího pachatele.

Nová policejní vozidla Škoda Superb představili policisté na dálničním oddělení v Řehlovicích.
FOTO: Zbraň na silniční piráty. Policisté dostali superrychlé superby

Objasnit nahlášené fiktivní loupeže je náročné. „Stává se, že nám lidé nahlásí přepadení, které se ve skutečnosti nestalo. Dotyčný přijde o peníze třeba v herně a pak si ze strachu z manželky vymyslí loupež. Na nás pak je rozbít jeho výpověď tím, že mu předložíte jasná protifakta,“ řekl Jaroslav Jedlička z vedení teplické policie.

POTŘEBOVALA ALIBI

Protidůkazy nakonec podlomily kolena 28leté ženě z Teplic. V polovině října se na policii obrátila s oznámením, že stopovala u silnice mezi Teplicemi a Prahou, kde jí zastavil neznámý muž, který jí nabídl svezení.

Pak ji měl ale zavézt do lesa nad Bořislaví, kde jí odcizil kabelku s mobilem i penězi, a poté ženu vyhodil z auta. Po několikatýdenním vyšetřování začaly získané důkazy nasvědčovat tomu, že se vše událo jinak. Až při třetím výslechu se přiznala, že mobil prodala a přepadení si vymyslela, protože potřebovala „alibi“ pro svého přítele.

Vzhledem k tomu, že k žádnému trestnému činu nedošlo, kriminalisté případ odložili.

Policisté, kteří muže zachránili.
Policisté z Teplic zachránili tonoucího muže. Pomohla jim lana z aut