„Česká republika, na rozdíl od většiny evropských zemí, zatím nedisponuje speciálním zákonem upravujícím předmětnou problematiku,“ uvedlo ministerstvo. Dosud se totiž fungování „černých šerifů“ řídí živnostenským zákonem, který však upravuje pouze obecné podmínky pro vstup do tohoto typu podnikání. To by chtěl ale nový zákon změnit.

Nutno podotknout, že pokusů prosadit podobnou normu bylo v minulosti několik. Naposled před dvěma roky, kdy byla dokonce několikrát zařazena na jednání sněmovny v prvním čtení. Na její projednání však nikdy nedošlo.

Dálničním policistům nově slouží Ferrari F 142 – 458 Italia. Vůz zabavili při trestné činnosti.
Metla na piráty silnic. Policii začne pomáhat ferrari, zvládne přes 300 km/h

„Výkon soukromých bezpečnostních činností se vyznačuje specifickými zvláštnostmi, které jsou pro ně charakteristické a nemají obdobu v žádné jiné podnikatelské aktivitě,“ vysvětlilo potřebu zákona ministerstvo vnitra.

Pro jeho přijetí jsou v zásadě i samotné bezpečnostní agentury. „Zákon bude prospěšný. Dosud se naše činnost řídila řadou zákonů. Dokonce i soudci se mě ptali, co naši lidé mohou, nebo nemohou. To je absurdní,“ uvedl viceprezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb Petr Petříček. Bude ovšem záležet na tom, jaká podoba zákona nakonec projde.

Návrh, který ministerstvo vnitra poslalo do připomínkového řízení, předpokládá, že každá firma, která bude chtít v této oblasti podnikat, bude muset podstoupit bezpečnostní prověrky. Ty by měly vyloučit podnikatele, kteří měli nebo mají vazby na tuzemský či zahraniční organizovaný zločin. „Případně představují živnou půdu pro prosazování různých zájmů cizích mocností,“ upřesnili autoři předlohy.

Když firmy uspějí, budou moci od ministerstva vnitra získat licenci. Ta ovšem bude časově omezená na maximálně deset let.

Nízká kvalita zaměstnanců

Podnikatelé a zaměstnanci bezpečnostních agentur budou muset rovněž splňovat kvalifikační podmínky. Budou muset být například starší 21 let, bezdlužní nebo budou muset být odborně způsobilí.

Předkladatelé zákona uvedli, že oblast komerční bezpečnosti trpí řadou problémů. Na prvním místě uvedli nízkou kvalitu zaměstnanců. „Je obrovský rozdíl mezi bezpečnostními agenturami v celé České republice. Je nás ale řada, kteří na to dbáme,“ namítl Petříček.

Střelba v budově Krajského úřadu ve Zlíně.
Na zlínském krajském úřadě se střílelo. Muž v budově zabil bývalou partnerku

Už dnes podle něho musejí uchazeči procházet zkouškami, které se skládají z písemného testu v oblasti práva, protipožární oblasti a první pomoci. Ve druhé části tříčlenná komise zkoumá, jak by se uchazeč zachoval v některé z modelových situací. „U zkoušek je to čím dál lepší. Zatímco dříve neprošlo asi dvacet procent uchazečů, nyní je to v jednotkách procent,“ doplnil viceprezident asociace.

Přiznává však, že sehnat kvalitní lidi je úměrná ke mzdovým podmínkám, které jim jsou agentury schopny nabídnout. Ty jsou často na hranici minimální mzdy. V současné době v oboru pracuje asi 30 tisíc lidí. Ještě před deseti lety to bylo ještě zhruba o patnáct tisíc lidí více.