Online reportáž

„Jako největší riziko jsem vyhodnotil lidi přicházející ze zahraničí v systému Airbnb,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu premiér Andrej Babiš. Důvodem je podle něj fakt, že Česká republika nemá nad pohybem osob, které tento druh ubytování využívají, žádnou kontrolu.

Koronavirus v Česku. Odpovědi na nejčastější otázky.
PŘEHLEDNĚ: Otázky a odpovědi ke koronaviru. Co se v Česku smí a co je zakázané

Hromadné akce stát prozatím omezovat nebude, není k tomu podle Babiše důvod. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pouze doplnil, že akce s počtem účastníků nad pět tisíc budou organizátoři hlásit krajským hygienickým stanicím.

Co je koronavirus.Zdroj: Deník

Babiš také na konferenci hájil rozhodnutí uspořádat biatlonový Světový pohár v Novém Městě na Moravě bez diváků. „Pokud to nikdo nepochopil, je to akce nad sto tisíc lidí,“ prohlásil. Bezpečnostní rada státu podle něj rozhodla správně.

Respirátory pro řidiče MHD nejsou nutné

Ministr Vojtěch na tiskové konferenci zopakoval, že dnešním dnem vstoupil v platnost zákaz vývozu respirátorů třídy FFP3 mimo Českou republiku a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, sloužky IZS a orgány veřejného zdraví a státní správy. Podobné opatření plánuje podle Vojtěcha ministerstvo zavést také pro dezinfekční prostředky. Premiér Babiš také potvrdil, že vláda bude ceny respirátorů regulovat nařízením.

Ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček uvedl, že není třeba, aby řidiči prostředků hromadné dopravy využívali respirátory. Důležité podle něj v tuto chvíli je, aby byl na nádražích a ve veřejných dopravních prostředcích dostatek dezinfekčních prostředků.

Stát chce ale podle Havlíčka vědět o všech vlacích, které do České republiky přijíždějí z rizikových oblastí „Budeme identifikovat všechny vlaky, které sem přijíždějí potenciálně z rizikovějších oblastí. Budeme chystat určitá opatření charakteru minimálně na dezinfekční úrovni, tak aby podobně jako přicházejí pasažéři z letadel z postiženějších oblastí, tak aby pasažéři i z těchto spojů byli identifikováni. Minimálně abychom věděli, jaké množství kdy sem přijíždí,“ řekl.

Zdravotníci v nemocnici v čínském Wu-chanu u lůžka pacienta v ktitickém stavu na snímku z 1. března 2020
WHO: Na koronavirus zemře 3,4 procenta nakažených. Šíření viru však lze zabránit

Epidemiolog Roman Prymula potvrdil, že v současné době je hospitalizováno pět pacientů s koronavirem. „U všech se jedná o mírný průběh, u některých už dokonce příznaky nemoci prakticky vymizely,“ uvedl a doplnil, že k propuštění pacientů jsou nutné dva negativní testy, které znamenají, že pacient již nešíří virus do okolí.

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

Zákaz vývozu respirátorů

Opatření reagují na první případy nemoci COVID-19 na českém území a její postupné šíření v sousedních či blízkých zemích, jako je Itálie, Německo, Rakousko, Švýcarsko a Chorvatsko. Česko má pět potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému koronaviru v úterý večer informovalo o tom, že zakazuje ode dneška vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes novinářům řekl, že s ministryní financí Alenou Schillerovou (oba za ANO) jednal také o fixaci cen respirátorů a roušek tak, aby se nestaly předmětem černého obchodu.

"Dohodli jsme se s ministerstvem financí, že bychom chtěli regulovat cenu respirátorů, protože některé ceny, které vidím - jak se trošku obchoduje se strachem s těmito ochrannými pomůckami - jsou nemorální a nemravné," uvedl Vojtěch. Dodal, že jde o pomůcky určené primárně pro zdravotníky a jejich cena musí být obvyklá, nikoliv přemrštěná.

Informace na poštách

V případě zákazu hromadných akcí vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) hovoří o omezení shromáždění nad 5000 lidí. Podle Vojtěcha i Havlíčka budou o míře restrikcí členové rady jednat, a to mimo jiné s ohledem na to, že se koronavirus v Česku zatím nešíří nekontrolovaně. Vláda čelí kritice opozice kvůli pondělnímu rozhodnutí zakázat přístup diváků na Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Závody se tak budou konat bez diváků. Podle Havlíčka a Vojtěcha tak postupovala kvůli tomu, že jde o první z podobných akcí v současné situaci.

Lidé s rouškami sledují televizní zpravodajství na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu 2. února 2020
Polsko má první případ koronaviru. Nejrychleji se nákaza šíří v Jižní Koreji

Mezi místa, kde se lidé dozvědí, jak mají postupovat v případě dalšího šíření nemoci, se možná zařadí pobočky pošt. "Nabídnu využití poboček pošty jako míst, kde občané najdou informace, jak čelit nákaze, a co dělat, pokud budou mít příznaky," uvedl na sociálních sítích k dnešnímu jednání bezpečnostní rady Hamáček.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník