„V provozu je necelých 20 procent kapacit, a zákaz nástupů je úplně vyprázdní do jednoho týdne,“ uvedl prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha v dopisu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), jímž pro obor žádá o mimořádnou pomoc.

„Ač je označován za rodinné stříbro, klíčového zaměstnavatele v pohraničních regionech a tvůrce atmosféry lázeňských měst, tak po staletích jeho existence nyní skutečně hrozí lázeňství zánik,“ prohlásil Bláha.

Epidemiolog Roman Prymula pověřený řízením Centrálního řídícího týmu COVID-19 vystoupil 30. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády k aktuálnímu vývoji ohledně šíření koronaviru
Roman Prymula: V Česku je asi tisíc nakažených, kteří nebyli testováni

On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Nařízení vlády totiž zakazuje přijímat do lázní nové pacienty. „Což v překladu znamená úplné zastavení i posledních dosud fungujících provozů mezi 5. a 12. dubnem,“ vysvětlil Bláha, který je rovněž generálním ředitelem společnosti Lázně Luhačovice. Ta proto bude muset propustit některé zaměstnance.

Zatímco v březnu podle Bláhova odhadu luhačovická společnost utrpěla ztrátu tržeb okolo 15 milionů korun, při úplném uzavření to ale bude půldruhého milionu za každý den. „Další ztráty vzniknou i při pozvolném zahájení provozu v prostředí epidemiologických opatření, obav, poklesu kupní síly a ochoty k nakupování,“ obává se Bláha.

V dopise ministrovi připomněl, že lázeňství je oborem, který efektivně snižoval svou závislost na příjmech z pojištění. Kapacity totiž doplňoval samoplátci i cizinci, o něž ale nyní přišel. „Podíl na výdajích z pojištění klesá a tento trend se z dlouhodobého hlediska nezmění. K přežití nyní ale potřebuje jen podržet nad vodou,“ píšou zástupci oboru Vojtěchovi.

Ministryně financí Alena Schillerová
Vláda schválila odložení splátek úvěrů. Prodejny domácích potřeb mohou otevřít

Požadují proto po státu pomoci s placením mezd nebo jejich náhrad nepracujícím zaměstnancům. Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Deníku uvedlo, že hledá řešení k rychlému obnovení běžného provozu. „Jako nejpravděpodobnější se v tuto chvíli jeví poskytnutí záloh pojišťovnami, které budou následně proúčtovány v rámci uskutečněné péče po ukončení restrikcí,“ řekl Deníku David Šíma z tiskového odboru ministerstva.

Černý scénář

Černý scénář se naplňuje i v dalších lázních. V Bohdanči kvůli zavření lázní propustí 80 zaměstnanců z dosavadních 330. Podobný osud, tedy dočasné uzavření a velké propouštění, čeká také lázně Teplice nad Bečvou, které se zavřou k 9. dubnu. V zařízení bude muset skončit 150 lidí.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník