Lidé ale musejí počítat s některými hygienickými opatřeními kvůli omezení šírení nového typu koronaviru. Například v prodejnách oděvů si oblečení nebudou moci zkoušet. V posilovnách, tělocvičnách a fitness centrech se lidé nepřevléknou v šatnách ani neosprchují.

Které obchody otevřou? Podívejte se zde:

Povinné roušky v obchodech.
V pondělí startuje další vlna uvolňování opatření. Jaké změny s sebou přinese?

Například Národní knihovna a zřejmě ani mnohé další knihovny se ale dnes veřejnosti ještě neotevřou. Provozovatelé poukazují na to, že určitý čas potrvá příprava provozu s ohledem na dodržování předepsaných hygienických opatření. Provoz zatím neobnoví například ani část knihkupectví.

Ode dneška sice mohou znovu přijímat klienty i lázně, otevřou ale až začátkem května. Dříve nestihnou po vynucené pauze vše připravit. Postupně začnou obnovovat provoz sociální služby, nejdřív jen na dálku po internetu či telefonu.

Mimo provoz musí stále zůstat například většina provozoven v obchodních centrech, restaurace, kadeřnictví, různé kosmetické služby a hotely a další ubytovací zařízení. S jejich otevíráním se spolu s památkovými objekty, muzei, galeriemi nebo divadly počítá až v další fázi uvolňování vládních omezení. Další fáze jsou plánovány na 11. a 27. května.

V odběrovém stanu v Kateřinské zahradě v Praze začalo 23. dubna 2020 testování dobrovolníků do studie kolektivní imunity vůči koronaviru. Studie má ukázat, jaký podíl obyvatel už má proti koronaviru protilátky a získal případně imunitu
Studie kolektivní imunity: Lékaři otestovali již více než 15,5 tisíce lidí

Původní vládní harmonogram umožňoval od pondělí otevřít provozovny jen do 200 metrů čtverečních. Posilovny a autoškoly byly zahrnuty do vlny od 11. května, zoologické zahrady až do etapy od 25. května. Poslední omezení obchodu a služeb mělo padnout podle prvotních plánů 8. června.