Údaje o počtu dodaných dávek nejsou přesné, může jich být od 489 575 až po 577 130. Rozptyl je způsoben počtem dávek z lahvičky od firem Pfizer/BioNTech, ze které jde získat pět až šest dávek. Zatím nevyužitých tak může být 107 až 194 tisíc dávek.

"Jsou v očkovacích centrech. Všechna ta plata šla do očkovacích center, nestojí nikde na skladě. Šlo to na očkovací centra a očkuje se. Samozřejmě někde rychleji, někde pomaleji," sdělila k tomu na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Vakcinace. Ilustrační foto
Příliš pomalé očkování v Česku. Vakcínu má jen čtvrtina lidí nad 80 let

Už v lednu se objevily informace o tom, že některé nemocnice si ukládají vakcíny, aby měly i na druhou dávku očkování. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) k tomu tehdy řekl, že to není podle doproučení ministerstva. Na začátku očkování navíc ministerstvo zdravotnictví řešilo to, že nemocnice naočkované dávky nehlásí do informačních systémů včas.

Podle srovnání mezinárodních dat o očkování je na tom z evropských zemí nejlépe Malta (9,35 očkovaných na 100 tisíc obyvatel) a Srbsko, kam dnes cestoval premiér Andrej Babiš (ANO) (8/100 tisíc). Sousední země kromě Rakouska (3,46) jsou na tom lépe než Česko (3,57). Polsko má 4,69, Slovensko 4,44, Maďarsko 4,16 a Německo 4,02. Evropský průměr je 4,42 na 100 tisíc obyvatel a průměr EU 3,96.

Pravidelná data o dodávkách vakcíny resort nezveřejňuje. Peterová ČTK sdělila, že firma Pfizer/BioNTech dodala do dnešního dne 449 plat, Moderna 326 plat a AstraZeneca 192 plat. U AstryZenecy a Moderny je v jednom platu deset lahviček po deseti dávkách. Firma Pfizer/BioNTech dodává v balení 195 lahviček. Rozdíl v počtu dodaných dávek 437 775 až 525 330 je dán změnou v počtu dávek, které výrobce v jedné lahvičce počítá.

Všichni tři výrobci už také v lednu avizovali problémy s objemem dodávek. V polovině ledna přišla firma Pfizer/BioNTech s tím, že kvůli rozšiřování výroby v evropských továrnách budou dodávky krácené. Původně to mělo být do poloviny února. Při využití přepočtu na šest dávek získalo Česko od tého firmy v lednu více dávek, než si objednalo.

Vakcínu přímo firma rozváží každý týden, většinou se do hlavních očkovacích center dostane v úterý. Příští týden jí Česko očekává 91 tisíc dávek.

Vakcíny pro 11 milionů lidí

Už v lednu měla podle očkovací strategie dodat 80 tisíc dávek vakcíny firma Moderna, na únor plánovala na 110 tisíc dávek. V úterý ministerstvo informovalo, že dodávka nepřijde příští týden, ale až 22. února a bude zkrácena na 44 tisíc dávek.

Firma AstraZeneca měla podle očkovací strategie v únoru dodat 200 tisíc dávek, poté informovala, že budou zkrácené na 81 tisíc. Minulý týden podle ministerstva upřesnila, že to bude až 130 tisíc dávek. Minulý týden dorazilo 19 200 dávek, ve čtvrtek by Česko mělo dostat 21 tisíc dalších.

Covidové oddělení jednotky intenzivní péče v trutnovské nemocnici.
Britská mutace převládá, řekl Blatný. Nevyloučil uzavírání dalších okresů

Celkově má Česko objednané vakcíny proti covidu-19 pro 11 milionů lidí, připojilo se ke společným evropským objednávkám u všech vakcín, které byly zatím dostupné, a navýšilo objednávky u těch, které už byly schváleny. Od Pfizer/BioNTech bude 12 milionů dávek, od AstraZeneca tři miliony, od Moderny tři miliony, od CureVac zhruba milion a dva miliony od firmy Johnson&Johnson, u níž stačí pro vytvoření protilátek jedna dávka. U firmy Sanofi zatím Česko nemuselo stanovit, o jaký objem má zájem. Minimální dodávku potvrdila ČR i od firmy Valneva.

V současné době se prioritně očkují zdravotníci, obyvatelé a zaměstnanci domovů seniorů a podobných lůžkových zařízení sociálních služeb a senioři starší 80 let. Mezi 382 tisíci očkovanými je osmdesátníků a starší 113 500. Asi 116 600 lidí bylo naočkováno druhou dávkou.