Dvanáctitisícovou hranici počtu případů covid-19 překročil po čtyřech měsících. První tři případy v Česku byly potvrzeny 1. března. Na přelomu března a dubna denní přírůstek případů v některých dnech překračoval 300, omezení ve veřejném životě zavedená vládou pak nárůst zbrzdila. Jeden denní přírůstek přes 300 se objevil také na konci června, bylo za ním ale podle epidemiologů právě cílené testování v uhelných dolech firmy OKD.

Z nakažených se dosud vyléčily zhruba dvě třetiny, 7797 lidí. S covidem-19 zemřelo 349 nakažených, nemocných je tak nyní 3860 lidí. Podíl nakažených z celkového množství 4317 testovaných klesl poslední červnový den na 3,45 procenta. Je stejně jako denní nárůst nejnižší za posledních pět dní.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
Většina ČR se dnes vrací do stavu před pandemií. Jaká nařízení dál platí?

Nejpostiženějším regionem je nyní Karvinsko. Za posledních sedm dní tam na 100 tisíc obyvatel připadá zhruba 279 nakažených. V sousedním okrese Frýdek-Místek je víc než 38 nakažených na 100 tisíc obyvatel, zatímco v Praze to je to asi pět případů. 

Povinné roušky v Karviné i na Frýdecko-Místecku

Právě v okresech Karviná a Frýdek-Místek jsou nadále povinné roušky ve veřejné dopravě i ve všech budovách mimo bydliště, zakázány jsou tam také návštěvy v domovech důchodců či zdravotnických zařízeních. Většina lidí v Česku už ode dneška roušky nosit nemusí, v Praze povinnost zůstala v metru a při vnitřních hromadných akcích nad 100 účastníků.

Mezi testovanými pracovníky dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih společnosti OKD na Karvinsku je zhruba 17 procent pozitivních. "Podíl je vysoký. Ještě nejsou vyhodnoceny všechny testy, takže je možné, že pozitivních ještě přibude," řekl v úterý ČTK Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě. Většina nakažených je ale podle hygieniků zcela bez příznaků.

Od začátku epidemie laboratoře odhalily mezi lidmi z Moravskoslezského kraje 3010 případů koronaviru. Následuje Praha s 2527 případy a Středočeský kraj, kde dosud bylo 1223 potvrzených případů nákazy. Na 100 tisíc obyvatel tak v Moravskoslezském kraji připadá za celou dobu epidemie zhruba 251 nakažených, v hlavním městě přes 190 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

S covidem-19 zemřel v posledních pěti dnech vždy jeden člověk. Tyto údaje se ale ještě mohou měnit. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. K úterý bylo s koronavirem hospitalizováno 130 lidí, v těžkém stavu bylo 12 z nich.

Premiér Andrej Babiš
Vláda ANO a ČSSD krotila virus. Jaké vysvědčení si zasloužili ministři?