Šanci na zlepšení podmínek členů bytových družstev a společenství vlastníků jednotek, kteří doplácejí na neplatiče z řad svých sousedů, vidí zástupci Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD). Často za ně totiž musí zaplatit jejich dluhy, pokud nechtějí, aby dodavatelé třeba celému domu vypnuli přívod tepla nebo vody.

Desetitisíce podpisů

Větší zákonnou ochranu svých členů družstevníci požadují v petici, kterou sepsali počátkem letošního roku. Podepsalo ji asi 50 tisíc lidí a s nimi i zástupci více než devíti stovek bytových družstev a společenství vlastníků. Zástupci družstev ji v pondělí předali členům sněmovního petičního výboru. Ti jim ke snaze o novelizaci příslušných zákonů přislíbili svou podporu.

Bankovky, peníze, české koruny, finanční past, dluhy - ilustrační foto
Odpuštění dluhu? Jen pokud dlužník splatí 40 procent, míní Češi

„Petiční výbor se ztotožnil s tím, že situace bytových družstev a společenství vlastníků rozhodně není jednoduchá, a že by si zasloužila daleko větší zakotvení svých práv v právním řádu,“ řekl Deníku místopředseda výboru a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Poslanec připomněl, že pokud některý z členů družstva upadne do insolvence, musí za něj platit sousedé. „Jsou postaveni před hotovou věc. V případě menších družstev, kde je družstevníků méně, se to na každého z nich promítne daleko větší částkou než u těch velkých,“ konstatoval Blaha. „Ani Uherskému Hradišti se ty problémy rozhodně nevyhýbají,“ prohlásil.

Zástupci družstev požadují úpravy řady právních norem: občanského zákoníku, občanského soudního řádu, zákona o soudních exekutorech a exekuční činnosti i insolvenčního zákona. Do sněmovny si přišli i pro podporu pro změnu zákonů o hmotné nouzi a o státní sociální podpoře.

Ilustrační foto
Návrat strašáka? Nové exekuce opět přibývají

„Teď to funguje tak, že když nájemci pobírají podporu na bydlení, tak ji třeba vyinkasují vlastníci bytů, nechají si ji pro sebe a za toho nájemce společenství nebo družstvu nezaplatí. Je to v podstatě zneužívání stávajícího systému,“ uvedl předseda SČMBD Jan Vysloužil.

Výsledek je v nedohlednu

Přes úspěch u členů petičního výboru Vysloužil očekává, že splnění jejich požadavků ještě bude během na dlouhou trať. „Může nás to naplňovat nějakým optimismem, že by se o tom mohlo začít jednat, ale nakolik se tímto doporučením poslanců petičního výboru budou řídit ostatní zákonodárci, těžko předjímat,“ míní. Posun vidí alespoň v tom, že se o potížích družstevníků politici vůbec dozvídají a jsou ochotni se jimi zabývat.

Obdobně situaci hodnotí i Blaha. „Požadavky se týkají více zákonů a bude záležet na tom, kdy která novela přijde na pořad jednání,“ vysvětlil. Přestože členové výboru doporučují návrhy družstevníků podpořit, rozhodovat bude postoj vlády. „Stanovisko petičního výboru je v tomto směru podpůrné, ale rozhodně není nejzásadnější,“ dodal.

Útulek v Děčíně, ilustrační foto.
Útulky v Ústeckém kraji se potýkají s dlužníky. Pohledávky rok od roku rostou