O úmrtí slavného režiséra informovala na facebooku jeho žena Olga. „Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě. Tvoje láska ke mně a našim holkám byla láskou, která si neklade podmínek,“ napsala.

Režisér Jiří Menzel
Menzel okouzlil i Berlinale. Takto o něm mluvili zahraniční kolegové

Lítost nad úmrtím kolegy vyjádřil na twitteru například také režisér Jan Hřebejk. „Zemřel Jiří Menzel. Děkuji mu za všechno, co pro nás udělal. Sbohem, pane,“ uvedl.

Menzel se narodil v roce 1938 v Praze jako syn spisovatele a scenáristy Josefa Menzela. V roce 1962 zakončil studium režie na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Hned jeho první celovečerní film Ostře sledované vlaky na základě literární předlohy Bohumila Hrabala si v roce 1966 odnesl Oscara za nejlepší zahraniční film. 

Zdroj: Youtube

"Měl jsem v životě vždycky více štěstí než rozumu," řekl Menzel v roce 2016, když vzpomínal právě na Ostře sledované vlaky. "Nabídka natáčet film mi jako filmovému začátečníkovi spadla z nebe. Dalším štěstím bylo, že jsem při práci na tomto snímku byl obklopen lidmi, bez kterých by ten snímek nemohl mít úspěch. Více než ceny a medaile, které jsem za tento film dostal, bylo pro mne celoživotní přátelství s Bohumilem Hrabalem," dodal.

Nominaci na prestižní ocenění americké filmové akademie si v roce 1985 vysloužil také snímek Vesničko má středisková. Režíroval například také filmy Na samotě u lesa, Postřižiny, Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

Jiřina Fikejzová.
Zemřela textařka Jiřina Fikejzová, první dáma českého šansonu

V celé řadě filmů a seriálů se pak sám postavil před kameru. Zahrál si například ve filmech Spalovač mrtvol, Upír z Feratu, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Obecná škola či Medvídek. Populární byla také jeho postava doktora Práška v seriálu Hospoda.

V období mezi lety 1977 a 1979 byl také členem souboru Divadla Járy Cimrmana, kde se objevil v rolích Děda Vševěda v pohádce Dlouhý, Široký a Krátkozraký, továrníka Mayera ve hře Vražda v salonním coupé či lékaře ve hře Němý Bobeš.

Posledním režijním počinem Jiřího Menzela byl snímek Donšajni z roku 2013. Jako herec se objevil v kinech ještě v roce 2018 v hlavní roli filmu Tlumočník, který byl však natočen ještě před operací jeho hlavy v roce 2017. Kromě filmu se Menzel věnoval i divadelní režii. Rovněž vyučoval na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU).