V Reakci na zprávu se do redakce televize v sobotu vydaly předsedkyně horní komory parlamentu Natallja Kačanovová a prezidentská mluvčí Natallja Ejsmantová, aby zde situaci urovnaly. Schůze se zaměstnanci však neproběhla podle jejich představ a před budovou televize protestovala tisícovka lidí, kteří požadovali nezkreslené informování o současném dění v Bělorusku po zpochybňovaných prezidentských volbách.

Bibikavová původně uvedla, že stávka je plánována na pondělí, ale neupřesnila, kolik lidí se jí má účastnit. Bibikavová zároveň sdělila, že po sobotních událostech neví, co bude dál.

Na prezidentovu mluvčí a na šéfku horní komory parlamentu, které se vydaly do sídla televize jednat se zaměstnanci, čekal už u vchodu dav, který skandoval hesla "Pravdu!" a "Hanba!". Uvnitř bylo okolo 200 lidí, někteří s transparenty, a postupně přicházeli další. Kačanovová schůzi se zaměstnanci zahájila slovy, že 80 procent Bělorusů volilo Lukašenka, načež lidé v sále, kteří Lukašenka nevolili, začali zvedat ruce a ukázalo se, že jich je většina.

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin na jednání v Soči
Putin slíbil Bělorusku pomoc, uvedl Lukašenko. Doufá, že se krizi podaří vyřešit

"Jak to mohli dopustit, proč neukazují pravdu?" řekla v neděli podle portálu Tut.by Bibikavová, když odcházela kvůli svému synovi z budovy ještě před skončením schůze. "V pondělí jsme chtěli stávkovat (…) Ať si třeba dávají staré filmy."

Jeden z účastníků schůze redaktorům Tut.by sdělil, že někteří zaměstnanci se tázali, proč státní televize nezobrazuje pravdivě dění v ulicích. Na to Kačanovová podle portálu řekla: "Vaše konkurence také všechno ukazuje jen z jednoho úhlu." Podle dalších účastníků schůze varovaly Kačanovová a Ejsmantová před "rozhoupáváním loďky".

Mezitím se před budovou televize shromáždili lidé, kteří požadovali pravdivé informování o současné situaci. Podle Tut.by jich byla na místě asi tisícovka. Předsedkyně horní komory parlamentu a prezidentská mluvčí odešly z budovy zadním vchodem.

Tisíce lidí v ulicích Minsku vzdaly hold mrtvému demonstrantovi
Lidé v Minsku vzdali hold mrtvému demonstrantovi. Lukašenko jednal s Putinem

K budově televize přijel také jeden z opozičních kandidátů voleb s transparentem "Ukažte lidem pravdu!" a vedoucí štábu opozičního kandidáta Viktara Babaryky Marija Kalesnikavová. Kalesnikavová vyjádřila podporu "lidem, kteří se nacházejí v budově a mají před sebou těžké rozhodnutí". Jednomu z demonstrujících také umístil na budovu televize historickou bílo-červenou vlajku.

Do Minsku se autobusy sjeli stoupenci Lukašenka

V běloruské metropoli Minsku se dnes koná akce na podporu prezidenta Alexandra Lukašenka, jehož vítězství v prezidentských volbách je zpochybňováno běloruskou opozicí i širokou veřejností. Prostranství před sídlem vlády, kam Lukašenkovy stoupence svezly autobusy, je ale asi hodinu po plánovaném začátku události podle agentury TASS prakticky prázdné.

Na náměstí se sešlo asi 400 lidí, kteří drží státní běloruské zeleno-červené vlajky. Další účastníci sedí v autobusech parkujících v přilehlých ulicích. Lidé z autobusů odmítají komunikovat s novináři a neodpovídají na otázku, odkud přicestovali. Akce je zatím klidná, po přilehlých ulicích občas procházejí příslušníci bezpečnostních sil.

Běloruský velvyslanec na Slovensku podpořil protesty

Velvyslanec Běloruska na Slovensku vyjádřil solidaritu s protesty, které v jeho vlasti vypukly po prezidentských volbách. Na videu, které zveřejnil běloruský server Naša Niva, Ihar Ljaščeňa kritizuje mimo jiné zásah policie proti pokojným demonstracím. Budoucnost své země vidí v pluralitě politických stran.

"Jsem solidární s těmi, kdo vyšli do ulic běloruských měst na pokojné pochody, aby bylo jejich hlasu dopřáno sluchu," uvedl Ljaščeňa na videu. Jako rodák z města Žodzina vyjádřil velvyslanec podporu dělníkům, kteří tento týden vstoupili do stávky v místní továrně na výrobu nákladních a důlních vozidel Belaz.

Protesty v běloruském Minsku proti výsledku voleb.
Bělorusko stávkuje proti režimu. Ten začíná couvat

Ljaščeňa uvedl, že ho šokoval zásah bezpečnostních složek, které podle něj oživily tradici sovětské tajné policie NKVD v "tolerantním evropském Bělorusku 21. století".

Na fotografiích zbitých mladých lidí diplomat podle svých slov poznal spolužáka své dcery, který nikdy "nepatřil mezi potížisty".

Ljaščeňa vyjádřil naději, že budoucnost jeho země bude založená na respektování názoru všech členů společnosti a pluralitě politických stran. "Bělorusové si toto právo vytrpěli," zdůraznil.

Policisté v Minsku zasahují proti demonstrantům, 10. srpna 2020
Bělorusko propustí vězně zadržené při protestech. Někteří měli být mučeni

Podle ruské agentury RIA Novosti je Ljaščeňa prvním příslušníkem běloruského diplomatického sboru, který vyjádřil podporu protestům proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Ty vypukly před týdnem po prezidentských volbách, v nichž podle úřadů Lukašenko svou funkci obhájil. Podle opozice a demonstrantů byly volby zfalšované.

Na videu se sám 52letý diplomat označil za nejstaršího představitele některého ze zastupitelských úřadů Běloruska v zahraničí a jediného aktivního běloruského velvyslance, který působil na sovětském ministerstvu zahraničí.