Nejvíce z celkových 60 115 úmrtí připadá na sedm zemí: Itálii, Španělsko, Spojené státy, Francii, Británii, Írán a Čínu. Státem s největším počtem zemřelých je Itálie, kde nemoci podlehlo 14 681 lidí. Co do počtu nakažených je situace nejvážnější ve Spojených státech, které evidují již 280 tisíc případů infekce. Nemoci tam dosud podlehlo 7000 lidí. Nejhůře zasažený je zde stát New York se stejnojmenným největším americkým městem. Registrováno zde bylo už 100 tisíc nakažených a 3000 úmrtí.

Cestující na vlakovém nádraží v Pekingu 29. března 2020
Čína hlásí 19 nových případů koronaviru. V Íránu zemřelo již 3500 lidí

Webová aplikace vědců z Univerzity Johnse Hopkinse je pravidelně zásobována daty z jednotlivých zemí, ukazuje proto obvykle vyšší údaje než Světová zdravotnická organizace (WHO) či americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Německo hlásí 5000 nových případů

Ve Španělsku je dnešních 809 obětí asi o stovku méně než v pátek, kdy úřady hlásily 932 mrtvých. O den dříve to bylo dokonce 950. Celkem v zemi zemřelo už 11 744 lidí s nemocí COVID-19 a nákaza koronavirem se tu dosud potvrdila u 124 736 lidí. Od pátku přibylo na 7000 nových případů.

Počet obětí koronaviru v Británii za poslední den stoupl o 20 procent na 4313. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Oproti předešlému dni přibylo 708 mrtvých, a jde tak o nový smutný rekord. Testy nákazu koronavirem prokázaly u 41 903 lidí. Podle jednoho z nejdůležitějších vládních poradců není pravděpodobné, že vláda by restriktivní opatření zavedená kvůli šíření infekce zmírnila dříve než koncem května.

V Německu bylo k dnešnímu dopoledni zaznamenáno již 85 559 případů nákazy koronavirem. Infekci dosud podlehlo 1154 lidí, vyplývá ze statistiky agentury DPA. Za posledních 24 hodin se jedná o nárůst v počtu nakažených o zhruba 5000 nových případů. Celková bilance zemřelých vzrostla o 132, v pátek dopoledne úřady registrovaly 1022 obětí nemoci, kterou koronavirus způsobuje.

V Itálii zemřelo za poslední den 681 nakažených koronavirem, je to nejméně za téměř dva týdny. Počet obětí v zemi tak vzrostl na 15 362, informovala dnes italská civilní ochrana. Počet infikovaných se zvýšil za posledních 24 hodin o 4805, uvedl deník Corriere della Sera. Celkem se v Itálii od začátku epidemie v zemi potvrdilo 124 632 případů nákazy, z toho téměř 21 tisíc lidí se už uzdravilo.

Ve francouzských nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou nemoci covid-19, kterou způsobuje koronavirus, podlehlo od 1. března 7560 lidí. Dnes o tom informuje agentura Reuters s odvoláním na francouzské úřady. V samotných nemocnicích je k dnešnímu dni evidováno 5532 případů úmrtí, což je oproti pátku o 441 více.

Počet nových případů nemoci COVID-19 na Slovensku v pátek stoupl o 21. Celkem tak má Slovensko 471 potvrzených případů nákazy. Premiér Igor Matovič dnes navštívil slovenského výrobce zdravotnického materiálu Chirana, který se zavázal, že do konce června dodá slovenským nemocnicím 300 plicních ventilátorů.

Trh s rouškami se změnil v Divoký západ

Ve Spojených státech přibylo během 24 hodin od čtvrtečního do pátečního večera rekordních 1480 obětí koronaviru, celkový počet zemřelých se tak vyšplhal na 7406. Pozitivně testováno bylo přes 275 tisíc lidí.

Policisté před obchodem ve městě Romans-sur-Isere, kde dnes ráno zaútočil muž s nožem a zabil dva lidi
Útočník s nožem na jihovýchodě Francie zabil dva lidi. Dalších pět zranil

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučuje Američanům, aby pomohli omezit šíření koronaviru používáním látkových roušek. Oznámil to prezident USA Donald Trump, který však druhým dechem dodal, že zakrývání obličeje není povinné a že on sám to dělat nehodlá. Trump rovněž podepsal dekret nařizující zastavení vývozu některých typů ochranných masek a dalších ochranných pomůcek potřebných v boji s koronavirem.

Celosvětová snaha sehnat obličejové roušky a respirátory podle agentury Reuters změnila trh na Divoký západ. Ve Francii a Německu uvedli oficiální činitelé, že USA platí největšímu dodavateli na světě - Číně - za masky mnohem víc, než je tržní cena. A příležitostně díky vyšší nabídce získají dodávku zboží, o kterém byli evropští kupci přesvědčení, že už měli dohodu na jeho dodání. Obdobný incident ohlásil také brazilský ministr zdravotnictví.

V USA zemřelo za den 1480 lidí

V pevninské Číně, odkud se koncem loňského roku začala epidemie šířit, v pátek přibylo 19 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a čtyři další úmrtí. Čína si připomněla oběti nákazy třemi minutami ticha. Vlajky byly po celé zemi spuštěny na půl žerdi a v 10:00 místního času (4:00 SELČ) se rozezněly sirény a klaksony aut i lodí. Smutek byl vyhlášen na paměť "mučedníků a krajanů, kteří položili život v boji proti epidemii," uvedla v prohlášení čínská státní rada, která plní funkci vlády.

V pátek bylo v japonském hlavním městě Tokiu hospitalizováno 704 pacientů s COVID-19. Stále více se objevují spekulace, že vláda bude muset vyhlásit nouzový stav. Desítky nových nemocných i další mrtvé evidují také Indonésie, Malajsie, Filipíny a Thajsko.

Pracovník montážní linky ventilátoru ve firmě Bloom Energy v Sunnyvale v Kalifornii na snímku z 28. března 2020
Lékaři doporučili Američanům nošení roušek. Trump ochranu odmítá

Asociace brazilských právníků (ABJD) podala stížnost k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) na brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, jehož viní ze zločinů proti lidskosti kvůli jeho laxnímu přístupu k pandemii způsobené koronavirem. Brazilský prezident nemoc COVID-19 zlehčuje a odmítá zavést v celé zemi omezení volného pohybu osob. Podle něj by to způsobilo velké ekonomické škody.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník