Zatím jen bílé laboratorní myši mohly vyzkoušet, co to na Slovensko přiletělo v armádním letadle 1. března z Moskvy za vakcínu. Papírové bedny se dvěma sty tisíci dávek jsou stále uskladněny na košickém letišti, kam dodávku ruské vakcíny Sputnik V přišel osobně přivítat premiér Igor Matovič.

Matovič také dodávku vakcíny tajně, osobně domluvil, a to přesto, že vláda nákup Sputniku V před tím, než dostane povolení Evropské lékové agentury, odmítla.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
Sputnik poráží západní vakcíny. Desetina Slováků se nechá naočkovat jen jím

Na rozdíl na Maďarska odmítl vakcíně dát povolení i Slovenský ústav pro kontrolu léčiv (ŠUKL). „Státní ústav nemůže vydat individuální registrační rozhodnutí pro vakcínu Sputnik V na Slovensku. Vakcínu je možné použít pouze po schválení Ministerstvem zdravotnictví SR jako terapeutické použití neregistrovaného přípravku,“ uvádí ŠUKL na své internetové stránce.

Toto povolení Sputniku V pro použití jako „neregistrovaného přípravku“ vydal tehdejší ministr zdravotnictví Marek Krajčí po příletu vakcín.

Teď myši, pak Slováci 

Ani po dvou týdnech se však neočkuje. ŠUKL při pokusech na myších zkoumá, zda vakcína přišla ve výrobcem deklarované kvalitě.
Pak se místo myší stanou „pokusnými králíky“ Slováci. „Jedna z variant, nad kterou uvažujeme, je aplikování vakcíny v rámci čtvrté fáze klinického hodnocení s intenzivním monitoringem bezpečnosti a efektivity vakcíny,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Slovenský premiér Igor Matovič
Slíbil jsem Rusům Zakarpatskou Ukrajinu, vtipkoval Matovič. Nyní se omluvil

„To znamená, že všechny vedlejší účinky očkováni budou i lékaři hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv,“ dodalo.
Finanční odpovědnost za případné nežádoucí účinky Sputniku V na sebe v tomto případě bere slovenský stát.