Na cestu domů se vydali i čeští hasiči, kteří působili týden na Peloponéském poloostrově. Do České republiky by měli dorazit v úterý.

Ještě v sobotu ale český tým hasičů na Peloponésu spolupracoval s francouzskými a řeckými kolegy mimo jiné na dohašování požárů ve velmi obtížně přístupném terénu. S pomocí bezpilotního letounu tam v sobotu objevili tři nová ohniska, která se ale díky hasícím letounům posléze podařilo uhasit.

Vedra ve Španělsku
Vlna veder ve Středomoří pokračuje. Ve Španělsku naměřili rekordní teplotu

Při rozsáhlým lesních požárech v Řecku v předchozích dvou týdnech pomáhali hasiči z více než dvou desítek zemí. Dnes kromě Čechů odjel domů například i rumunský hasičský tým. Naopak Němci v Řecku zůstávají, uvedla DPA.

Podle dnešních zpráv řecké civilní obrany jsou všechny větší lesní požáry v zemi pod kontrolou. Více hasičů ale zůstává stále na severu ostrova Euboia, kde od začátku srpna plameny zničily přes 500 kilometrů čtverečních porostu.

Nejhorší požáry od roku 2007

Lesní požáry, které v předchozích dvou týdnech zasáhly zejména Peloponés a ostrov Euboia, byly nejhorší  lesními požáry v Řecku od roku 2007. Podle Evropského systému informací o lesních požárech (EFFIS) při nich od konce července bylo zničeno na 100 900 hektarů (asi 1000 kilometrů čtverečních) vegetace - to je asi dvojnásobek území Prahy.

Čeští hasiči 10. srpna 2021 pomáhají s likvidací lesních požárů v oblasti řecké Arkádie
Lesní požáry v Řecku jsou pod kontrolou. Hrozí ale opětovné zhoršení

V létě 2007 zničily v Řecku požáry přes 250 tisíc hektarů lesa a olivových hájů a zabily na 80 lidí. Kvůli nynějším požárům zemřeli dva lidé.

Řecko trápí lesní požáry každý rok, ty letošní jsou ale výjimečné, zejména kvůli velmi vysokým teplotám. Ty v Řecku v předchozích dvou týdnech přesahovaly i 40 stupňů Celsia.