Na první pohled nemá Africká unie s válkou na Ukrajině vůbec nic společného. Přesto se v úterý k jednání evropských premiérů a prezidentů na summitu EU o Ukrajině připojil i její prezident Macky Sall, aby se pokusil spolu s lídry států Evropské unie vyřešit, jak dostat z Ukrajiny dostatek potravin pro země na severu Afriky. Mnohé z nich jsou totiž na dovozu obilovin z této země životně závislé.

Kyjev je jedním z největších exportérů potravin na světě. Ruská agrese ale zastavila lodní dopravu z ukrajinských přístavů, a zablokovala tak miliony tun pšenice, kukuřice, kubíky slunečnicového oleje a dalších zemědělských komodit.

„Ruská blokáda má bezprostřední dopad na některé rozvojové země, především na země severní Afriky a Blízkého východu. A to má samozřejmě následně bezpečnostní dopad na celou Evropu,“ připomněl po summitu unijních zemí premiér Petr Fiala. Dodal, že nedostatek potravin by mohl způsobit ze severní Afriky další migrační vlnu do zemí Evropské unie.

„Podpořili jsme proto zavedení takzvaných koridorů solidarity, jejichž cílem bude umožnit vývoz obilí a zemědělských produktů z Ukrajiny. I Česká republika hledá cesty, jak v tomto intenzivně pomoci, například vlakovou dopravou a podobně,“ uvedl Fiala.

Zdánlivě idylický život v okupované Chersonské oblasti na snímku, který zveřejnila ruská armáda. Svědectví vězněných Ukrajinců ale hovoří jinak…
Pálení, bití a svazování. Obyvatelé Chersonu promluvili o mučení ruskými vojáky

Rusko, které se ocitlo pod celosvětovým tlakem, dalo najevo ochotu o odblokování ukrajinských přístavů pro vývoz zemědělských produktů jednat. Jako podmínku si však dává, že Ukrajinci musí své přístavy, kterým hrozí útoky ruského loďstva, odminovat. „Já být v kůži Ukrajinců, tak si to dobře rozmyslím. Protože nikdy nemají garanci, že toho Rusové nezneužijí k útoku na ukrajinské přístavy,“ řekl jeden z účastníků summitu EU.

Hladomor v Africe

Ceny obilovin na světových trzích stoupají kvůli ruské agresi, neúrodě v Indii a celosvětové inflaci závratným tempem. Jen od počátku roku o šedesát procent. Vedle zdražování základních potravin v lidnatých severoafrických zemích, jako je stomilionový Egypt, to ohrožuje hladomorem i nejchudší země světa.

„Nepoužívejte, prosím, obilí jako válečnou zbraň, vyzval Rusko i papež František. „Existují velké obavy kvůli blokování pšenice, na níž závisí miliony lidí, zejména v chudých zemích.“