Česká energetika, především rozsáhlá síť tepláren, plánuje, že se s omezením produkce skleníkových plynů vyrovná jednak výstavbou nových jaderných reaktorů a také přechodem z uhlí na zemní plyn.

Americký miliardář Bill Gates, který už v roce 2015 ve svém článku „Příští epidemie – ponaučení z eboly“ předpověděl příchod covidu-19, hledá ve své nové knize recept na boj s klimatickou změnou. Kniha Jak zabránit klimatické katastrofě, která nyní vyšla i v češtině, se od podobných publikací na toto téma liší především optimismem. Gates tvrdí, že technologicky lze úkol v podobě omezení skleníkových plynů zvládnout.

Praha. Ilustrační foto.
Praha zezelená. Chystá bioplynovou stanici a biofarmy na střechách.

Gates ve své knize nejdříve jasně stanoví hlavní zdroje emisí – průmyslovou výrobu s 31 procenty, výrobu a vedení elektřiny s 27 procenty, zemědělství s 19 procenty, dopravu s 16 procenty, ohřívání a chlazení se sedmi procenty. A pak hledá způsoby, jak dosáhnout snížení emisí v roce 2050 až někam k nule.

Jádro ano, plyn ne

Pro Česko je povzbuzující pasáž v Gatesově víře v možnosti jaderné energetiky, na kterou Praha dlouhodobě sází. A která je podle amerického miliardáře a nezbytně nutná k tomu, aby doplnila obnovitelné zdroje energie.

Nepříjemné je naopak pro české energetické plány varování Gatese před přestavbou uhelných elektráren a tepláren na plynové. To totiž podle Gatese zkomplikuje dosažení dlouhodobějších klimatických cílů. „Jakákoliv elektrárna postavená do roku 2030 bude v provozu i v roce 2050 – než se vrátí náklady na její vybudování – a plynové elektrárny pořád produkují skleníkové plyny, byť v menším množství,“ uvádí Gates.

Areál bývalého Dolu Gabriela v Karviné-Dolech.
Expert na životní prostředí: Karvinsku chtějí vracet to, co se mu dlouho bralo

Podobně jako americký miliardář se k zemnímu plynu staví i EU. „Na konci této cesty ( v roce 2050) už nebude žádný prostor pro uhlí, velmi malý prostor pro ropu a jen okrajová role pro zemní plyn,“ uvádí místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Jak Gates, tak Timmermans vidí největší budoucnost v přechodu na vodík, který může být vyrábět obnovitelnými zdroji elektřiny. Vláda Andreje Babiše však přesto chce jít cestou náhrady uhlí zemním plynem.

Zelená pro Evropu.Zelená pro Evropu.Zdroj: DeníkZelená změna u vás: Každá třetí koruna, kterou v příštích letech získá Česko z evropských fondů, by měla jít na změnu naší země v ekologicky šetrnější stát. Jde o mnoho desítek miliard, které by měly pomoci omezit změny klimatu. Deník vám pod logem „Zelená pro Evropu“ přináší ve spolupráci s EURACTIV.cz příběhy z oblasti ekologie a zkoumá, koho a jak se může tato změna dotknout a jak ji dobře využít.