U školáků na plné čáře vítězí pizza, kterou ráda jí více než polovina z nich. Celkem 42 % dětí řadí mezi svá oblíbená jídla také hamburgery a hranolky.

Na třetí příčce pomyslného žebříčku se umístily těstoviny a těstovinové saláty. Pouze třetina školáků má ráda ovoce a zeleninu. Právě ovoce a zelenina je to první, co se většině z nich vybaví pod pojmem „zdravá strava“.

Většina z dětí, které se dotazníkové ankety zúčastnily myslí, že jí zdravě. 58 % uvádí, že dává přednost především zdravým jídlům. Pod pojmem zdravá strava si představují ovoce, zeleninu a netučná jídla.

Jízda kuchařů „YesNeYes“ po českých školách, v jejímž rámci proběhl dotazníkový průzkum o stravování českých školáků, je součástí celostátní edukační kampaně Žij zdravě, která je připravována ve spolupráci s VZP. Cílem bylo zvýšit povědomí dětí o zdravém stravování a ukázat jim, že vaření je zábava.

Do projektu se zapojili i známí kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Jednu zastávku měli Kluci v akci 19. prosince také na Základní škole Buzulucká v Teplicích. Osmáci se do zábavného programu obou kuchařů zapojili s chutí a bavili se přitom dobře všichni, včetně učitelů a kuchařek ze školní jídelny, kde se akce konala. Filip s Romanem do přípravy jídla zapojili i dobrovolníky. Na otázku teplického deníku, zda upřednostňuje zdravá jídla Ondřej Slanina uvedl: „Snažím se jíst zdravě. Ale někdy si dám i nezdravé jídlo, jako jsou hranolky. Moje nejoblíbenější jídlo je totiž takové, na jaké mám právě chuť. Někdy je to španělák s rýží, jindy zase zeleninový salát.“

Z prováděného průzkumu vyplynulo, že jen 3 % dětí si uvědomují, že zdravá strava znamená především pravidelné a vyvážené stravování.

„Výsledky ankety by pro nás měly být v určitém směru varující. Jídelní návyky totiž získáváme postupně v průběhu našeho života. Pro dnešní dobu je bohužel typické, že stále někam spěcháme - nemáme čas snídat, svačit apod. Místo nedělního oběda vezmeme děti raději do některého řetězce fast-foodů. Nemůže se tedy divit tomu, že velká část adolescentů nesnídá či neobědvá nebo konzumuje zcela nevhodné potraviny, což samozřejmě přispívá ke vzniku obezity,“ říká MUDr. Jitka Housová.

„Dovedu si představit, že děti jako nejoblíbenější uvedly hranolky, hamburgery a pizzu,“ odpověděla na náš dotaz, jak by si tipla výsledek průzkumu vedoucí školní jídelny při ZŠ Na Stínadlech v Teplicích Ivanka Krejčová. Také v této jídelně patří pizza k velmi oblíbeným jídlům, i když ji dělají jen občas, pro zpestření jídelníčku. „Nepoužíváme mražené polotovary. Pečeme pizzu na plechu. Těsto používáme práškové a na pizzu dáváme mraženou zeleninu, žampiony, nakrájenou šunku a sýr,“ popsala I. Krejčová.

Jídelníček pro děti se snaží mít nejen zdravý a pestrý, ale také pokud možno stále něčím nový. „Díky tomu, že jsme zavedli výběr ze dvou jídel, mají děti možnost zvolit si jídlo, které mají raději. Jako druhý výběr teď zkoušíme zařazovat nové recepty Labužníci ve školních jídelnách, které jsme získali z Moravy. Děti jsou hodně konzervativní a jídlo, které neznají z domova, většinou odmítají dřív, než by ochutnaly.

Správný stravovací režim, tedy 3 až 5 jídel denně, dodržuje 58 % dětí. Přesto řada z nich podceňuje důležitost snídaní a pětina dětí je zcela vynechává.

Pokud snídají, jedná se zejména o housky, rohlíky, chléb, celozrnné pečivo a mléčné výrobky. Na svačiny zapomíná již jen 5 % školáků a jejich náplň je podobná snídaním. Na obědy chodí dvě třetiny dětí do školních jídelen, ostatní stravování ve školní jídelně odmítají ze dvou důvodů – buď jim místní jídlo nechutná nebo na ně čeká oběd doma.

„Nechtěl jsem chodit do jídelny, dal bych si raděj někde kebab nebo hamburger, ale doma to neprošlo. Máti trvá na tom, že musím mít teplý oběd, takže do jídelny chodím,“ řekl nám šestnáctiletý gymnazista Michal Dvořák z Teplic.

Na otázku, co by chtěly na školním stravování změnit, reagovaly děti nejčastěji žádostí o zařazení hranolků, sladkých jídel, čínské kuchyně, kečupu a tatarské omáčky jako ochucovadel.

Z ankety rovněž vyplynulo, že čtvrtina dětí ze severních Čech má pocit, že trpí nadváhou nebo obezitou, přičemž 31 % školáků někdy držela, drží nebo se chystá držet nějakou dietu.

„Téměř v každém časopise najdeme zaručené recepty na hubnutí. Jako vzor stravy jsou zde ale bohužel prezentovány redukční diety, které jsou ale pro dospívající mládež zcela nevhodné!“ varuje MUDr. Housová.