Nedlouho poté bylo místo vyhlášeno Národní přírodní památkou o rozloze přibližně 1 ha.

Nachází se zde odkrytá skalní stěna, na které příroda před mnoha miliony lety vytvořila zvláštní obrazce velmi podobné dětským kresbám slunce. Odtud pak pochází název Kamenná slunce.

Zcela unikátní přírodní jev vznikl v průběhu starodávné sopečné erupce, kdy roztavené magma vytvořilo jakýsi trychtýř, v němž zůstala zatavena hnědá jílová jádra cizorodých hornin.

Vlivem nestejné rychlosti chladnutí pak okolní sopečné magma okolo hnědých jílových jader vytvořila pomyslné sluneční paprsky, vznikly tak originální přírodní kresby na skalní stěně.

Paprsky sluníček jsou vlastně praskliny v kameni. Jílovité úlomky představující střed sluníčka jsou zabarveny hnědě, okolní kámen s paprsky je spíše žlutý. U největšího sluníčka (které spatříte od cesty jako první) už je hnědá část vyloupaná, takže sluníčko je celé oranžové. Na první pohled je sluncí jako prstů na jedné ruce, při delším pohledu na horninu vystupují další a další.

Někdejší sopka vytvořila kromě sluncí další pozoruhodnost - jádra ve tvaru srdcí.

#nahled|https://g.denik.cz/54/08/kamenne_slunce_4__1__denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/54/08/kamenne_slunce_4__1_.jpg|Kamenné slunce je unikátní geologický útvar, který se nachází v Českém středohoří u obce Hnojnice. #

Za slunci do lomu

Výlet ke Kamenným sluncím je nenáročný. Bývalý lom je snadno dostupný. Značky tam sice nevedou, ale vydáte-li se po silnici z Hnojnic směr na Libochovice, jistě nepřehlédnete pahorek vlevo, napůl ukrytý mezi stromy.

Odbočíte ze silnice, překročíte malý Hnojnický potok a po travnaté cestě zamíříte vlevo. Zakrátko se ocitnete u Kamenných sluncí. Když vyšlápnete na úpatí Kamenného slunce, můžete se pokochat krásným výhledem na Hazmburk.

#nahled|https://g.denik.cz/54/08/kamenne_slunce_4_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/54/08/kamenne_slunce_4.jpg|Kamenné slunce je unikátní geologický útvar, který se nachází v Českém středohoří u obce Hnojnice. #

ZPRACOVALAPAVLÍNA NEUMANOVÁ

NAPIŠTE NÁM!
Severní Čechy poskytují spoustu možností na krátké výlety a každý z vás má určitě oblíbené místo, které navštívil a kam se rád vrací.

Nyní máte možnost se o své zážitky podělit a získat za to navíc celou řadu hodnotných cen.

Napište nám: kam se vydat
- čím je toto místo zajímavé/ proč stojí za návštěvu
- jakým způsobem (autem, vlakem, na kole) se dostat na výchozí bod výletu
- vaše postřehy, dojmy i rozšiřující informace

Příspěvky o rozsahu 20 – 30 řádek s alespoň 2 fotografiemi o velikosti 1 MB posílejte na e-mail: vylety@denik.cz. Nezapomeňte uvést své jméno a pro potřeby redakce také adresu a telefon!

Každý zveřejněný příspěvek bude umístěn i na webech Deníku. Každého autora navíc oceníme dárkovým balíčkem v hodnotě 500 Kč a mapou Cyklotrasy severu.

Deset nejúspěšnějších příspěvků, které vyberete při webovém hlasování po prázdninách, odměníme pěti komfortními spacími pytli a pěti špičkovýcmi karimatkami.