Že je Panská skála na Práchni na Českolipsku opravdu malebným a atraktivním místem, dokazuje přinejmenším i fakt, že se již poněkolikáté tamní tak zvané Varhany staly originální dekorací ve filmu. Stejně tak tomu bude v novém fantastickém francouzském filmu, který má název Merlin.

Některé scény tohoto filmu se během posledních dnů natáčely právě na Panské skále, a to za vydatné spolupráce s Filmovými ateliéry Barrandov.

Dokonalé Varhany a meč krále Artuše

Leckoho by možná zajímalo, jak se filmaři až z Francie dostanou právě k nám na Panskou skálu, když konkurence natáčecích míst je jistě obrovská.

„Francouzi mají nějakou určitou vizi, poté si pronajmou filmovou produkci, která už má své lokátory. Ti jim předloží všechny možné fotky, ze kterých si poté vybírají,“ vysvětlil jeden z filmařů přímo na místě s tím, že Panská skála byla jedna z velkého množství nabídek, ale zkrátka filmařům učarovala.

Dalším místem, kam se štáb ještě vydá, jsou Prachovské skály.

I přesto, že jsou Varhany snad dokonalé, filmaři si neodpustili jisté úpravy či spíše vylepšení pro film.

Protože postava čaroděje Merlina je nedílnou součástí všech zpracování legend o králi Artušovi, nechybělo místo, odkud herci vytahovali bájný meč. Tímto místem byla speciálně vyrobená replika tamních Varhan v podobě malé skály.

Kromě toho v dolní části Varhan, kde se nacházejí dvě jezírka, přibyl k Panské skále falešný vstup do jeskyně, který byste od originálních čedičových kamenů rozhodně nepoznali.

Věrná replika a nejistý architekt

„Největší poctou pro mě bylo, když i sám francouzský architekt při instalování falešných mechů musel ťukat na čediče, aby zjistil, zda šlape na originální, nebo na ty falešné,“ pochvaloval si odvedenou práci na výrobě falešného vstupu do jeskyně Miloš Černý, jeden z výtvarníků z Filmových ateliérů Barrandov, kteří vyráběli kulisy našich Varhan.

Ti pro záběry na Panské skále dále vyrobili například falešné kameny nebo falešný kmen stromu.

I ty jsou zcela k nerozeznání od těch, které běžně potkáváme v přírodě.

Kus symbolu převzal starosta

„Dostali jsme kus symbolu Panské skály,“ říká pyšně František Kučera, starosta Kamenického Šenova.

Filmaři totiž starostovi města darovali veškeré kulisy, které se jakkoliv spojovali s Panskou skálou.

„Vzali jsme si přístavbu jeskyně i tu menší skálu, ze které Merlin vytahuje bájný meč. Panská skála je odjakživa symbolem Kamenického Šenova a jsme vděční za to, že nám tyto kulisy šikovní barrandovští filmaři darovali.

Původně jsem si je chtěl vzít jako dekoraci, ale v příštím roce plánujeme oslavy 660. výročí založení města a kromě toho i výročí natáčení Pyšné princezny na Panské skále, a tak se budou kulisy určitě hodit,“ vysvětlil na závěr starosta Kamenického Šenova František Kučera.

Zpracovala Adéla Vachtová