Na rozhraní mezi uměleckým a přírodovědným zobrazováním nabízí výstava pestrý portrét těžko uchopitelných mentálních fenoménů. Návštěvníci dostanou jedinečnou příležitost nahlédnout do topografie lidských duševních schopností.

Historická i novodobá, umělecká i přírodovědná vyobrazení dokládají, jak se v průběhu staletí proměňovaly naše představy o vědění. Jak ovšem na jejich pozadí máme hodnotit obrazy, vyvolané moderními zobrazovacími metodami? Na to už odpoví výstava, jež kriticky přehodnocuje obecně tradovaný rozpor mezi vědeckými a uměleckými obrazy a hodnotami. Zároveň vykresluje mnohovrstevný obraz člověka a jeho chápání sebe sama.

Expozici můžete navštívit do konce října. Od konce listopadu do konce února 2012 bude výstava k vidění také v Moravské galerii v Brně.

Expozice o sportu

V drážďanském muzeu hygieny mají i velmi zajímavé stálé expozice a v současnosti také dočasnou výstavu o sportu „Na místa, připravit…“ Ta navodí v návštěvnících otázku, zda se ocitli na výstavě nebo v posilovně… Intenzivně se totiž zabývá společenskými rozměry sportu, tělesných praktik, formováním těla a formováním společenských ideálů. Český audioguide na stálou výstavu je zdarma, ke zvláštním výstavám jsou k dispozici české texty.

Fyziologie hudby a hudební medicína

Začátkem listopadu hostí Vysoká škola hudební Carla Marii von Webera v Drážďanech 10. Sympozium Německé společnosti pro fyziologii hudby a hudební medicínu.

Hlavním tématem zajímavého sympozia je „Fyziologie hudby jako podpora v hudební praxi“.

Cílem setkání je rozvinutí diskuze v oblasti fyziologie a psychologie při nacvičování, efektivní cvičení strategie, mentální cvičení, aplikace fyziologie sportu na oblast fyziologie hudby, muzicírování ve stáří. Kromě toho jsou na programu také příspěvky zaměřené na téma prevence ve všech oblastech hudební medicíny (fyzioprofylaxe).

Institut hudební medicíny byl na Vysoké škole hudební založen v roce 2000. Je zaměřen na sledování zdravotní situace profesionálních hudebníků a vývoj technik pro každodenní cvičení a získání sebejistoty při veřejných vystoupeních. Hlavním cílem je přitom přenesení vědeckých výsledků do každodenní praxe profesionálních hudebníků.

Užitečné informace

Deutsches Hygiene-Museum
Lingnerplatz 1, Dresden

Otevírací doba:
úterý až neděle, svátky: 10.00 18.00 hodin, poslední vstup 17.30 hodin
pondělí zavřeno, 1. ledna, 24. a 25. prosince zavřeno

Vstupné:
Pro dospělé 7 eur, zlevněné 3 eura, 2 dospělí v doprovodu min. jednoho dítěte 11 eur.
Děti a mládež do 16 let zdarma.
Vstupenka platí dva po sobě následující otevírací dny.

Speciální nabídky: partnerská roční vstupenka 20 eur. Každá vstupenka obsahuje jména dvou osob. Přijde-li jedna z nich sama, může vzít dalšího dospělého s sebou.
Pátek od 15.00 hodin vstup zdarma.

Další informace na českém webu muzea: www.dhmd.de/neu/index.php?id=1715 (CZ)
Dějiny muzea a historii jeho funkcionalistické budovy si v češtině můžete přečíst na oficiální stránce: www.dhmd.de/neu/index.php?id=1629 (CZ).

Hochschule für Musik Carl Maria von Weber
Wettiner Platz 13
01067 Dresden

10. Symposium der Deutschen Gesellschaft für Musikphysiologie und Musikermedizin
Termín konání: 4. - 5. listopadu 2011


Více na: www.dgfmm.org/10-symposium-dgfmm.html (DE)