Ten letošní rok byl podle Renaty Rokůskové, předsedkyně sdružení, jež se zaměřuje na pomoc lidem v Keni, ve znamení určité stabilizace a ukotvení. „Zároveň jsme nemohli realizovat tak dynamický rozvoj, jak bychom si přáli, ale myslím, že to byl pro ShineBean dobrý rok.”

Probíhající projekty

Litoměřické sdružení i v letošním roce pokračovalo v řadě svých projektů.

„V projektu Artworkshop se nám povedlo zahájit spolupráci se třemi novými skupinami řemeslníků, kteří se věnují novým tipům rukodělné tvorby. Mohli jsme představit první vzorky afrických šperků vyráběných z rohoviny a kostí, také již máme krásné pletené tašky, které mají zcela originální vzory, a pracuje se i na šité kolekci tašek, prostírání, ubrusů a dalších výrobků. To znamená, že jsme nově začali podporovat více než 30 šikovných žen z velmi chudých podmínek. Také jsme se přesvědčili, že o výrobky z měkkého nerostu mastku je opravdu zájem, takže se chystáme připravit kolekci praktických věcí, jako například koupelnovou sadu, svícny a další,” odhaluje plány Renata Rokůsková.

V projektu Daruj příležitost jsme se ShineBean zaměřilo na spolupráci se dvěma skupinami odvážných a aktivních lidí. „Ve vesnici Ndere jsme podpořili rozvoj farmy, která bude sloužit ke vzdělávání a tréninkům pro okolní farmáře. Zakladatelům tohoto zajímavého projektu jsme poskytli také odborné know-how v oblasti zúrodňování půdy, vhodné nutriční skladby jídelníčku, pomohli jsme jim zavést pěstování nové zajímavé plodiny - trávy Vetiver a seznámili jsme je s dalšími organizacemi, které se věnují rozvoji zemědělství v jejich oblasti. Druhá skupina žije v městském slumu Kibera, jedná se o členy místní církve, kteří se rozhodli, že chtějí do své čtvrti zavést vodovod s pitnou vodou. Tato skupina velmi zápasí s byrokratickými úskalími, ale v těchto dnech se zavedení vodovodu blíží k úspěšnému konci,” rekapituluje předsedkyně občanského sdružení.

To v rámci dalšího svého projektu s názvem Otevřená škola zakoupilo pro školu Kawili velmi potřebnou nádrž na dešťovou vodu. Další dvě školy obdržely menší počet učebnic. Do pravidelné podpory ShineBean nově zahrnulo 8 potřebných dětí a 12 dětem jsme pořídili uniformu a kozu, tedy investici do dalšího vzdělání. Velkou radost přinesl dar fotbalové výstroje, kterou si rozdělily čtyři školy a jeden fotbalový klub.

„Velký zájem byl o vzdělávací programy, které nabízíme školám a dalším organizacím v projektu Africké vyhlídky. Dokonce přesáhl naše kapacity. Uspořádali jsme jich na pětadvacet a zúčastnilo se jich přes 1000 dětí a asi 300 dospělých. Zato dopisování mezi českými a keňskými dětmi se nám nedaří. Kromě vzdělávacích a osvětových programů pořádáme také výstavy. Letos na šesti místech,” informuje Renata Rokůsková.

A v roce 2012?

„Určitě budeme pokračovat v projektech, které jsme začali, protože v nich ještě stále vidíme velké výzvy. Chceme se ale intenzivněji zaměřit na rozvoj projektu Daruj příležitost, doufáme, že se nám podaří prakticky rozjet funkční systém mikropůjček pro velmi chudé začínající podnikatele, což je značně perspektivní a účinný způsob rozvojové spolupráce.”

V roce 2009 před Vánocemi přišlo ShineBean s originální stolní hrou Kiumbiáda, pro niž figurky z mastku vznikají právě po rukama keňských řemeslníků. Zatím hru znají děti v Česku, ale podle Renaty Rokůskové se pracuje na tom, aby pronikla i za hranice: „V polovině prosince jsem navštívila střední školu v německém Coesfeldu. Její studenti připravili obchodní strategii pro Kiumby na cestě do Německa. Z průzkumu, který provedli, vyplývá, že i v Německu by měli o Kiumby zájem a že i německé děti by si s Kiumby rozuměly. Zda se nám však podaří Kiumby představit v dalších evropských zemích, záleží na řadě faktorů. Stále hledáme člověka, který by se mohl zaměřit především na rozvoj tohoto projektu.”

Činnost ShineBean zaujala řadu lidí a mnozí mu nabídli svůj čas. „Toho si velmi vážíme. Bez našich dobrovolníků by se nic z výše vyjmenovaného nemohlo stát. Náš dík patří právě lidem, kteří pro rozvoj prospěšných projektů věnují svůj čas, finance či znalosti. Přesto právě omezené kapacity, a to jak lidské, tak finanční, nám brání udělat víc pro lidi, kteří žijí v nouzi,” lituje Renata Rokůsková.

Členem asociace

Zahraniční rozvojové spolupráci se v České republice věnuje přibližně 50 organizací. ShineBean se letos stal členem Fóra pro rozvojovou spolupráci, tedy asociace, která organizace s tímto zaměřením sdružuje.

„Jsme členem proto, abychom mohli lépe rozvíjet spolupráci s našimi kolegy v oboru. S několika podobnými organizacemi jsme „spáchali“ nějaké společné aktivity, zatím však menšího rozsahu. Rozvoj partnerství s dalšími subjekty je jednou z našich priorit pro příští rok. Nechceme se zaměřovat jen na organizace nám podobné, ale chceme hledat vzájemně prospěšné spolupráce i s velmi odlišnými subjekty. Může se jednat o neziskové organizace zcela jiného zaměření, firmy, úřady. Naše dosavadní zkušenosti potvrzují, že je to možné,” uzavírá předsedkyně litoměřického občanského sdružení.

Více se o něm a jeho projektech dočtete na www.shinebean.com.