„Inovační potenciál jako faktor zvýšení konkurenceschopnosti česko-saského pohraničí“ je celý název nového přeshraničního projektu, který právě v těchto dnech zahájila Přírodovědecká fakulta UJEP v Ústí nad Labem společně s Technickou univerzitou v Drážďanech.

Půjde v něm o výměnu a sdílení vědomostí a poznatků mezi vědecko-výzkumnými institucemi, podniky s výzkumnými aktivitami, logistickými a technologickými centry či celými fungujícími sítěmi těchto institucí. Cílem projektu je totiž zvýšení hospodářské konkurenceschopnosti v česko-saském pohraničí.

„Toho docílíme tím, že propojíme instituce působící v oblasti aplikované vědy, výzkumu a vývoje se sférou praxe, tedy s konkrétními podniky, které by nové poznatky využily. To v regionu doposud chybí, nebo je málo intenzivní,“ uvedl doc. RNDr. Milan Jeřábek, Ph.D., vedoucí katedry geografie Přírodovědecké fakulty UJEP a řešitel projektu.

Výstupem bude odborná studie

Mezinárodní přeshraniční projekt je podpořený Evropskou unií prostřednictvím operačního programu Cíl 3 Program na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko.

Díky tomu se uskuteční především vlastní empirické průzkumy mezi podniky, výzkumnými institucemi, veřejnou správou a dalšími subjekty. Tyto výzkumy poslouží jako podklad pro odbornou studii, která z celého projektu vzejde.

Nedílnou součástí budou zajímavé inovační burzy a workshopy, kde bude mít možnost každý nalézt inspiraci, partnera pro spolupráci nebo cestu k intenzivnější kooperaci.

Projekt INPOK bude slavnostně představen na zahajovací konferenci 16. února na půdě rektorátu ústecké univerzity. Mezi pozvanými hosty budou významní zástupci jak vědecko-výzkumných institucí, tak podnikatelské sféry z Ústeckého kraje i Saska.

Ohrožené druhy v pohraničí

Přírodovědecká fakulta samozřejmě řeší i celou řadu dalších projektů, ke kterým patří například „Přeshraniční analýza příčin úbytku a ohrožení jiných akutně ohrožených druhů bezlesého prostředí v česko-saském pohraničí a odvození vhodných opatření k jejich zachování“.

Cílem česko-německého projektu je propojení výzkumných a ochranářských aktivit týkajících se 22 vybraných rostlinných druhů bezlesého prostředí. Projektové území zahrnuje Krušné hory a příhraniční oblasti, v ČR Ústecký a Karlovarský kraj. Výstupem projektu bude dvojjazyčná publikace shrnující poznatky o historickém a současném rozšíření vybraných druhů, jejich biologii a návrhy opatření k podpoře jejich populací v přírodě. V botanické zahradě Technické univerzity Dresden a Přírodovědecké fakulty UJEP Ústí n. L. jsou založeny záchranné kultury některých ze sledovaných druhů.

Virtuální realita a 3D ve výuce

Projekt s názvem „Inovace geograficky orientovaných studijních oborů s cílem zvýšit míru uplatnění absolventů na trhu práce“ je pro změnu zaměřen na zvýšení míry uplatnění absolventů geograficky orientovaných studijních oborů na trhu práce prostřednictvím inovací zaměřených na územní plánování a regionální rozvoj o problematiku 3D modelování a virtuální realitu.

Cílem projektu je modernizace zázemí, vyškolení lektorů či inovování studijních kurzů v prostorách nově vytvořeného pracoviště Centra pro 3D modelování krajiny a virtuální realitu. Do inovace se zapojí odborníci z praxe a proběhnou stáže studentů u potenciálních zaměstnavatelů. Veřejnost se s výstupy projektu seznámí prostřednictvím výstavy.