Tvrdí, že se jedná o zálohy na výměnu měřičů na topení, které budou později vráceny. Policii se zatím ozvaly dvě ženy, které tento podezřelý muž navštívil.

Nenaletěla

V obou případech falešný řemeslník zavítal do bytů minulou sobotu. Dopoledne zazvonil u starší ženy v Mostě. „Uvedl, že je topenář a jde před výměnou zkontrolovat měřiče na tepelných tělesech,“ sdělila mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Žena ho do bytu pustila. Muž chodil po pokojích, označoval měřiče a následně chtěl peníze. „Požadoval tisíc korun zálohy s tím, že peníze ženě budou vráceny, až dělníci druhý den měřiče vymění,“ konkretizovala Světláková. Nájemnice cizímu řemeslníkovi nakonec žádnou hotovost prozřetelně nedala. Zdál se jí totiž podezřelý.

Přišla o pětistovku

Nejspíše úplně stejný muž navštívil v sobotu jen o pár hodin později také domácnost v sousedním Litvínově. Opět tvrdil, že si jde pro zálohu na výměnu měřičů tepla. Tentokrát chtěl dva tisíce. „Žena ovšem tolik peněz neměla, dala mu tedy jen pětistovku. Při odchodu topenář slíbil, že měřiče řemeslníci vymění v neděli, což se ovšem nestalo,“ sdělila k druhému případu Světláková.

Stejný muž?

Policisté se domnívají, že oba skutky má na svědomí stejný muž. Obě ženy totiž udaly jeho shodný popis. Podle něj byl podezřelý dělník ve středním věku a vysoký asi 175 až 180 centimetrů. Měl silnější postavu, plnější obličej, tmavé oči a krátce střižené tmavé vlasy. Oblečen byl do svetru se vzorem a modrých riflí.

Policie v souvislosti s těmito případy apeluje na občany, aby byli obezřetní a cizí lidi si napouštěli do bytů. „Bytová družstva a firmy zpravidla obyvatele domů informují o svých akcích dopředu písemně a v žádném případě nevybírají zálohy,“ upozornila Světláková.

TOHO SI DOMŮ NEPOUŠTĚJTE:
Muž ve středním věku, měří asi 175 až 180 centimetrů, má silnější postavu, plnější obličej, tmavé oči a krátce střižené tmavé vlasy. Je oblečen byl do svetru se vzorem a modrých riflí. Policie apeluje na občany, hlavně na starší lidi, aby byli při komunikaci s osobami, které neznají, co nejvíce obezřetní. Rozhodně by si nikoho neměli pouštět domů. Firmy ani bytová družstva většinou o různých výměnách či opravách informují obyvatele písemně dopředu. V žádné případě nevybírají od lidí zálohy.