V konkurenci studentů ze čtyř zemí obsadila druhé místo v mezinárodní soutěži sklářských škol Junior Glass Match Sanssouci.

Z umístění má studentka atelieru Sklo Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně velkou radost. „Cením si toho, že jsem uspěla před porotou složenou z odborníků z různých míst, nejen z naší školy. Doufám, že mi to do budoucna pomůže,“ řekla Ústeckému deníku. Uvedla, že se zúčastnila všech ročníků soutěže, protože pomáhala řediteli soutěže, proděkanovi ústecké fakulty Jaroslavu Polaneckému.

Porotě na soutěži představila dílo skládající se ze skleněných odlitků válečků na zeď. „Chtěla jsem si vždy udělat vzorník, sbírání válečků je můj koníček. Tak jsem zde udělala tento prostorový,“ uvedla.

Na díle prý pracovala přes dva měsíce. Vyrobit z válečků formy a pak je odlít ze skla není údajně jednoduché. Válečky jsou navíc na drátech a po zapojení do sítě uvnitř svítí.

Po dokončení školy by Irena Czepcová ráda pracovala s nějakými interiérovými architekty. „Dělat skleněné plastiky je hezká věc. Problém je, jak se takovou prací v České republice uživit,“ vysvětlila studentka.